Financial news

Vild vækst i kviklån: Danskerne vælter sig i små lån med høje omkostninger

By  | 

Via DR Penge

God forretning

I alt havde danskerne ved årsskiftet lånt 822 millioner kroner af kviklånsselskaberne, viser tallene fra Digitale Långivere.

Det er en stigning på 44 procent i forhold til 2017 og næsten to en halv gange mere end kviklånselskabernes samlede udlån i 2016.

– Der er jo et frit valg for forbrugeren, og hvis han ser en annonce for noget, han finder attraktivt, så går han selvfølgelig derhen, siger Mikkel Winston, talsmand for Digitale Långivere, der repræsenterer cirka 80 procent af markedet for kviklån.

Og med væksten i selskabernes udlån følger også indtjening til de selskaber, der udbyder kviklån.

Et kig i regnskaberne for landets klart største kviklånselskab, 4Finance, som blandt andet ejer Vivus.dk, viser, at overskuddet på fem år er knap otte-doblet til 118 millioner kroner før skat i 2017.

Bringer mange i uføre

Nyheden om den voldsomme stigning i antallet og omfanget af kviklån bekymrer seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk, Morten Bruun Pedersen:

– Det er meget overraskende, at der er så voldsom en stigning på markedet for kviklån, det tror jeg de færreste har været opmærksomme på. Det tyder jo på, at det er særdeles lukrativt at være firma i Danmark, når man udsteder kviklån, siger han.

Han opfordrer danskere i pengemangel til at tage en dyb indånding, inden man indgår en aftale med et kviklånselskab, fordi omkostningen til sådan et lån ofte ender på den anden side af 500 procent af lånets værdi.

– Det bekymrer mig virkelig med den her vækst på kviklånmarkedet, for det bringer så mange i uføre. Det er nemt at få et kviklån, men mange bliver forgældet af det, siger Morten Bruun Pedersen.

READ ALSO  Dems Plan To Focus On At Least 2 Articles In Impeachment Push

Jarlov: En dårlig nyhed

Også politisk vækker de nye tal bekymring. Erhvervsminister Rasmus Jarlov anbefaler de danske forbrugere at holde sig langt væk fra de dårlige lån.

Det skal dog fortsat være muligt at tage et forbrugslån, forklarer han:

– Hvis man ikke har råd til det fjernsyn, man ønsker sig, så bør man vente og spare op i stedet for at tage et forbrugslån, som kan have en meget, meget høj rente.

– Men der kan være en situation, hvor et forbrugslån giver mening. Derfor ønsker vi ikke at forbyde forbrugslån, men vi ønsker, at virksomhederne holder op med at give lån til folk, som ikke burde have dem, siger erhvervsministeren.

Morten Bødskov, erhvervsordfører for Socialdemokraterne, vil ‘sætte ind’ over for markedet for kviklån:

– Jeg synes, det er en forfærdelig udvikling, fordi der stort set er lighedstegn mellem stigningen i antallet af kviklån, og at endnu flere familier og endnu flere unge og mange af dem resten af livet ender i en enorm gæld. Det skal der sættes ind over for, siger han.Print Friendly, PDF & Email

Hold dit netværk orienteret