Har læst Alex Vanopslaghs kloge interview i Kristeligt Dagblad og har gjort mig nogle forhåbninger. Der er fantastisk meget godt, at hente i liberalismen, men den blev ødelagt af 70erne dogmatiske tænkning, hvorfor den liberalisme som findes i eksempelvis Cepos er synonym med libertarianismen. Den moderne liberalisme er på fundamentale stræk i direkte konflikt med den klassiske, og det er tid et opgør.

"Et kendetegn for den radikale tænkning er ytringen: »som liberal mener jeg«. Hermed erklærer moderne liberalister deres tro på absolutte rettigheder og kan derfor uden refleksion finde et automatsvar på alverdens politiske spørgsmål. I nærmest absurd kontrast til den klassiske liberalismes modstand mod systemtænkning og absolutte svar."

(…)

"Det andet store tab ved den libertarianske liberalisme er den moralske falliterklæring i sætningen om »at man må gøre, hvad man vil, så længe man ikke skader andre«. Her findes i virkeligheden den største kontrast til klassisk liberalisme, der som bekendt først og fremmest handlede om moral. Ved at erklære sig ligeglad med andre menneskers handlinger, erklærer man også sin ligegyldighed. Det er en moralsk laissez faire. Og det er den deciderede antitese til den samfundstænkning, vi har arvet fra den klassiske liberalisme, hvis udgangspunkt er pligten, dyderne og det fælles moralske ansvar. I rammen af nationen".

(…)

"Liberalister skal tage dogmehatten af og lade være med at spørge, om noget er liberalt eller ej. De skal i stedet spørge, om det er fornuftigt. Ja, og endda gerne, om det er godt. Og, hvis vi skal være helt frække: Om det er godt for Danmark".

Vil danske liberale endelig opgive 70ernes udskejelser?

READ ALSO  Twitter restricts Russia vaccine ‘Sputnik V’ account [UPDATED]

Danske liberale skal i langt højere grad se til den klassiske liberalisme og droppe deres fascination af libertarianismen, hvor den dogmatiske tænkning hersker.


Rune Selsing via Facebook

  • bitcoinBitcoin (BTC) $ 36,720.00
  • ethereumEthereum (ETH) $ 1,185.28
  • tetherTether (USDT) $ 0.995098
  • litecoinLitecoin (LTC) $ 143.83
  • bitcoin-cashBitcoin Cash (BCH) $ 488.56