Lars Tvede via Facebook

VEJEN TIL FATTIGDOM OG UFRIHED

Nattebillede af den koreanske halvø. Nordkorea er socialistisk; Sydkorea har markedsøkonomi og har et skattetryk, der er godt det halve af det danske og endog lavere end det schweiziske.

Socialisme har alvorlige sociale konsekvenser. I 1965 levede ca. 32 % af verdens befolkning i rene socialistiske økonomier såsom i Warszawa pagt landene, i Maos Kina, i Pol Pots Cambodia, i Nordkorea eller i Cuba, og alle disse regimer undtagen de to sidstnævnte er siden brudt sammen. Udover de renlivede socialistiske regimer boede i 1965 23 % af verdens befolkning, herunder Inderne og Indoneserne, i stærkt socialistisk inspirerede samfund, som tillige uden undtagelse var økonomiske fiaskoer.

Men også for de sølle rester, der stadig er socialistiske, ser det skidt ud: Nordkoreanerne har nu en levestandard, der er ca. 1/20 af Sydkoreanernes, og Nordkorea har udrejseforbud, censur, tilbagevendende hungerkatastrofer og store politiske fangelejre. Cuba er velsagtens bedre end Nordkorea, men selvom det var en af Latinamerikas rigeste nationer før Castro, viste en undersøgelse i 2016, at 27 % af cubanerne nu kun tjente under 50 dollars om måneden og 61% tjente under 100 dollars om måneden. Også her er der censur, udrejseforbud og politiske fanger. Desuden har begge lande folk, der risikerer livet for at komme ud, hvorimod stort set ingen ønsker at komme ind.READ ALSO  Bitcoin's Gut Check: The Time Of Crisis As The Moment Of Truth