Via DR Penge

Selv om danske unge generelt er blevet bedre til at betale deres regninger, så falder flere og flere unge i gældsfælden på grund af de hurtige forbrugslån som fx kviklån og sms-lån.

Ved udgangen af 2018 var der foretaget 14.000 registreringer af unge som dårlige betalere af forbrugslån i det danske gældsregister, RKI.

Det er en stigning på 12 procent i forhold til året før, viser tal fra Experian, som ejer RKI.

READ ALSO  Bank On Infrastructure Spending With High Yields: Buy UTF And UTG (NYSE:UTF)

– Jeg synes, det er meget bekymrende, at flere unge mennesker får anmærkninger i RKI, fordi de har optaget blandt andet kviklån. Unge mennesker er i begyndelsen af deres økonomiske liv, og det er tegn på store gældsproblemer, når man kommer i RKI, siger Morten Bruun Pedersen, der er seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk.

Tallene fra Experian vedrører ‘Andre kreditselskaber’, som dækker over forbrugerkreditter herunder særligt kviklån og SMS-lån.

Aggressiv markedsføring

Morten Bruun Pedersen peger på, at kviklånselskabernes markedsføring i høj grad retter sig mod unge, og at det kan være med til at forklare, at flere unge optager lån med skyhøje omkostninger, som de har svært ved at komme ud af.

– Hvis man kigger sig omkring på de reklamer, der kommer fra kviklånsselskaberne, så er det meget aggressive reklamer, som fokuserer på, at man er ung, og at man skal købe en masse ting for at leve et særligt liv. Men de fokuserer ikke på omkostningerne ved de her lån, som ofte er på flere hundrede procent, siger Morten Bruun Pedersen.

Men kviklånsbranchen er i vækst, og det er den primære forklaring på stigningen i antallet af indberetninger på unge i RKI, lyder det fra brancheforeningen Digitale Långivere:

– Når vi ser på, at at der har været en vækst i antallet af anmærkninger på cirka 12 procent, så skal det holdes op mod en udlånsvækst på 44 procent. Der blev sidste år givet cirka 360.000 kviklån, og måler vi det op mod væksten i RKI, så viser det sig at være fire ud af 1000, som ender i RKI, siger Mikkel Winston, der er talsmand for Digitale Långivere og direktør for Kassekreditten.dk og minifinans.dk.

READ ALSO  Indian economy roars back to life following coronavirus blow

– Fire ud af 1000 er for mange, men det er stadig relativt beskedent, når vi måler os op mod andre brancher, siger han.

Nemt at snyde kreditvurderingen

MIkkel Winston påpeger, at den gennemsnitlige kviklåntager er 35 år gammel, og at en meget stor del af de unge ansøgere bliver afvist, når de skal kreditvurderes på kviklånselskabernes hjemmesider.

– De unge mennesker vil ofte blive afvist i forbindelse med kreditvurderingen. Vi ser ikke, at det særligt er hos unge, at efterspørgslen er øget. Det er mere en generel efterspørgsel for hele markedet, som vi ser, siger Mikkel Winston.

Men DR-dokumentaren “Kongerne af Kviklån” viser netop, at der er forskel på kreditvurderingerne hos de enkelte selskaber, og at man som ung relativt nemt kan snyde sig til at få udbetalt et kreditlån, selv om man ikke burde stå prøven?

Det er generelt et problem, og vi har som brancheforening foreslået at imødekomme det problem ved at få lavet et samlet gældsregister, hvor vi kan få et overblik over en persons gæld, når han træder ind ad døren. Den mulighed har vi ikke i dag, siger Mikkel Winston.

READ ALSO  SE: Doha Bank Sees Moderate Growth in Most Sectors, CEO Says