Financial news

Ulovligt kartel: Aftalte priser for opgaver hos region, hospital og lufthavn

By  | 

Via DR Penge

Sådan lyder den samlede bøde til tre firmaer, som alle har indrømmet at have udvekslet priser med konkurrenter, før de bød på opgaver i nedrivningsbranchen.

Bøderne kommer, efter at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i efteråret 2015 tog på uanmeldte kontrolbesøg hos en række virksomheder i branchen.

– Efter de indledende undersøgelser anmeldte Konkurrencerådet i april 2016 sagerne til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK). SØIK har siden efterforsket sagerne og rejst tiltale, skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Store, offentlige kunder på listen

De tre virksomheder, Tscherning, Villy C. Petersen og Brandis, har ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen nu accepteret bøderne.

Ledende medarbejdere fra to af virksomhederne har samtidig betalt bøder i sagen.

– Når konkurrerende virksomheder udveksler priser med hinanden på opgaver i et udbud, så sætter de konkurrencen ud af kraft og fører kunden bag lyset, siger Jakob Hald, der er direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Blandt kunderne er store, offentlige institutioner som Region Sjælland, Københavns Universitet og Gentofte Hospital.

– I de tre sager er det gået ud over flere offentlige og private bygherrer, der alle kan have betalt for meget for deres nedrivningsopgaver, siger Jakob Hald.

Sådan fordeler bøderne sig:

  • Tscherning A/S har betalt 5.900.000 kroner i bøde for i perioden fra april 2012 til august 2013 i 12 tilfælde at have udvekslet priser med konkurrenter. Prisudvekslingen fandt sted i forbindelse med entrepriser på nedrivningsopgaver for blandt andet Region Sjælland, Københavns Lufthavn og Københavns Universitet.

  • En ledende medarbejdere fra G. Tscherning A/S har desuden vedtaget en bøde på 125.000 kroner for sin personlige andel i overtrædelserne.

  • Villy C. Petersen Entreprise A/S har betalt en bøde på 400.000 kroner for i en periode fra januar 2012 til august 2013 i fire tilfælde at have udvekslet priser med konkurrenter. Det drejer sig blandt andet om opgaver for private og almene boligforeninger i Københavnsområdet.

  • To ledende medarbejdere fra virksomheden har hver betalt en bøde på 125.000 kroner for deres andel i overtrædelserne.

  • Brandis A/S har betalt en bøde på 100.000 kroner for i perioden fra juni 2012 til oktober 2013 i fire tilfælde at have udvekslet priser med konkurrenter. Det drejer sig blandt andet om nedrivningsopgaver for Gentofte Hospital og Roskilde Sygehusapotek.

  • Kilde: Konkurrence- og ForbrugerstyrelsenPrint Friendly, PDF & Email

Hold dit netværk orienteret