Financial news

Tidligere skattedirektør i skudlinjen: Godkendte månedsregnskaber, mens pengene fossede ud af statskassen

By  | 

Via DR Penge

– Det erindrer jeg ikke.

Over 70 gange havde René Frahm Jørgensen svært ved at huske fra sin tid som underdirektør i Skat, da han i dag blev afhørt i fem timer af Undersøgelseskommissionen om Skat, som er i færd med at nå til bunds i danmarkshistoriens største svindelnummer, udbytteskattesagen.

Her udbetalte en kontormedarbejder i Skats afdeling i Høje Taastrup fra 2012 til 2015 mindst 12,7 milliarder kroner til udenlandske pengemænd i tilbagebetaling af udbytteskat, som de aldrig havde indbetalt.

René Frahm Jørgensen overtog stillingen som underdirektør for skatteafsnittet Betaling og Regnskab i 2013, hvor han fortsatte frem til efteråret 2015, hvor han var en af flere medarbejdere, der blev hjemsendt fra Skat, få måneder efter at det enorme svindelnummer var blevet opdaget.

Nedskæringer

Lige som de øvrige skattemedarbejdere, som foreløbigt har varmet sædet foran kommissionen i Retten i Frederiksberg, forsvarede René Frahm Jørgensen sig ved at henvise til de massive besparelser i Skat, som gjorde det svært at fuldføre opgaven som underdirektør for Betaling og Regnskab, der havde den lille udbytteafdeling i Høje Taastrup under sig.

– Da jeg startede, var vi i omegnen af 340 mennesker. Da jeg forlader Skat i september 2015 var vi til sammenligning 250.

– Det jo altid nemt at være klog på bagkant. Vi fik jo nogle systemer, som gerne skulle gøre tingene nemmere. Men modsat så viste det sig, at der var så mange sygdomme i systemerne, som gjorde, at vi i en periode havde vikarer på timebasis til at lave manuelt arbejde. Det var hård kost, sagde René Frahm Jørgensen.

Hvem har ansvaret?

Som tilhører til dagens afhøring fik man det indtryk, at der ikke var specielt meget styr på processerne i Betaling og Regnskab i de år.

READ ALSO  Wall Street Week Ahead: Tariff deadline keeps focus on trade as 2019 draws to close

Blandt andet kunne René Frahm Jørgensen ikke redegøre for, hvem der havde det egentlige ansvar for, at tilbagebetalingen af udbytteskat var korrekt – altså hvem der havde ansvaret for, at kontormedarbejderen Sven Nielsen godkendte de mange refusionsblanketter, som strømmede ind i afdelingen, uden at de blev kontrolleret.

Da en kritisk revisionsrapport i 2013 krævede handling og bedre ansvarsfordeling, blev der aldrig fundet en løsning på, hvem der skulle have ansvaret for udbytteskatteafdelingen og en bedre kontrol, før det var for sent, da svindelnummeret blev opdaget i sommeren 2015.

René Frahm Jørgensen havde endda selv peget på, at der manglende folk med de rette kompetencer.

Opgaver løses ikke

Jens Lund Mosbek, der er udpeget som udspørger af kommissionen, fremlagde under afhøringen flere eksempler på mails fra René Frahm Jørgensens medarbejdere, som indikerede, at der var problemer med at nå opgaverne i hans afdeling:

– Der ligger mange opgaver, som ikke løses i dag, skrev en kontorchef blandt andet i juni 2013 til René Frahm Jørgensen.

Og i en anden mail fra funktionsleder Dorthe Pannerup Madsen, som også er indkaldt til at vidne for undersøgelseskommissionen, lød det:

– Jeg er jo også forpligtet til at sikre sikker drift!

– Vi var i en hverdag, hvor vi på daværende tidspunkt måtte lave en benhård prioritering af ressourcer. Jeg havde en klar forventning om, at det, vi udførte, var lovligt, sagde René Frahm Jørgensen fra vidneskranken i retslokale 3 på Frederiksberg.

Godkendte månedsregnskaber

Hver måned skulle René Frahm Jørgensen godkende og indsende et regnskab til blandt andet Skatteministeriets departement og Rigsrevisionen.

Samtidig eksploderede Skats udbetalinger af refusion af udbytteskat.

READ ALSO  Strong U.S. job growth showcases economy's resilience

Fra 2013 til 2014 steg refusion af udbytteskat fra 2,7 milliarder kroner til 6,1 milliarder kroner. Og i den månedlige gennemgang af regnskabet fremgik det blandt andet, at Skat i perioder af 2014 refunderede lige så meget udbytteskat, som statskassens samlet fik ind i udbytteskat.

Den voldsomme udvikling i refusion af udbytteskat og de mange problemer med kontrollen fik dog ikke René Frahm Jørgensen til at hejse et flag.

I stedet blev regnskabet hver måned afsluttet med:

– Størrelsen af indtægter og udgifter findes rimelige.Print Friendly, PDF & Email

Hold dit netværk orienteret