Via DR Penge

Anja Plesner Bloch har optaget mange kviklån. Rigtig mange.

– Da jeg var længst ude, tog jeg alle de kviklån, jeg kunne komme til, siger hun om den tid, hvor hun praktisk talt boede på Odense Banegård.

Anja var misbruger af morfin- og stesolidpræparater samt heroin. Og hun havde et konstant behov for penge til de mange stoffer.

– Når man er på stoffer, mangler man altid penge. Jeg tiggede, og jeg stjal, siger Anja Plesner Bloch, der i dag er stoffri og på kontanthjælp.

En anden vej til hurtige penge for Anja var kviklån.

– Min økonomi var konstant smadret. Jeg skyldte penge til en pusher, så der tog jeg alle de kviklån, jeg kunne komme afsted med, siger hun.

Hun har også brugt kviklån til at betale en elregning.

– Jeg undrer mig over, at jeg kunne tage et kviklån dengang. Jeg havde ingen chance for at betale det tilbage, siger Anja Plesner Bloch.

– Vi oplever, at nogle af de svageste borgere, vi har i det sociale hjælpesystem, er kastet ud i gældsspiraler, fordi de er kommet i klørene på kviklånsfirmaer, siger Brian Dybro (SF), der er beskæftigelses- og socialrådmand i Odense Kommune.

Rådmand Brian Dybro (SF) har på vegne af Odense Kommune sendt et brev til flere ministre, hvor kommunen beder om indgreb over for kviklånsudbydere. (Foto: John Abramsson)

Problemerne med kviklånene ser de blandt andet på Odense Kommunes forsorgshjem. Her vurderer de, at en ud fire socialt udsatte borgere har økonomiske problemer – blandt andet med kviklån.

– Hvis man oveni sine sociale problemer får gældsproblemer, har man ikke overskud til at tage imod den sociale hjælp, som vi giver. Det besværliggør hele den sociale indsats, siger Brian Dybro.

Da Anja Plesner Bloch var misbruger, oplevede hun, at mange i miljøet brugte kviklånene.

– Jeg tror, samtlige misbrugere i Istedgade har et kviklån. Det er en nem måde at komme til hurtige penge. Selvom man godt ved, at man skal betale pengene tilbage, tænker man, at i næste måned kan jeg lægge penge til side. Men næste måned er der nye problemer, så man får det ikke gjort, siger hun.

Se Anja fortælle om sine oplevelser med kviklån i videoen her: