Via DR Penge

– Det er tydeligt tegn på, at tandkødet er ætset af plejegelen, siger Helle Hornhaver og understreger, at den store mængde brintoverilte også er skadelig for tænderne.

– Hvis der er 7,5 procent brintoverilte i det, trænger det længere ind i tænderne, hvor det ødelægger emaljen. Og hvis emaljen først er væk, så er den væk og kan ikke gendannes, siger hun, og slukker også lampen med det blå lys.

– Det er altså bare en gadget. Det er videnskabeligt bevist, at lys ikke virker. Det har ingen effekt.

Ingen kontrol med indholdet

Helle Hornhaver undrer sig over, at SmileBright overhovedet er i handlen.

– Jeg forstår slet ikke, at det kan lade sig gøre, at man kan sælge produkter på den måde.

Det undrer også Rebecca Mahler Dam.

– Hvis man må sælge det, må det være fordi, de ting der er i, på en eller anden måde er godkendt, håber jeg.

Da SmileBright er et kosmetisk produkt, er der strenge krav til, hvad det må indeholde. Men det er virksomheden selv, der skal sikre, at produktet overholder lovgivningen. Det skal ikke godkendes af myndighederne, før det sendes i handlen.

DR’s forbrugerprogram Kontant har forelagt sagen om SmileBright for Miljøstyrelsen. Her kender man ikke produktet og ved altså ikke, hvad det indeholder.

SmileBright: I har ikke krav på dokumentation

Ansvaret for indholdet i SmileBright ligger altså ene og alene hos virksomheden.

– I har ikke krav på at få dokumentation fra vores side. Hvis vi nogensinde bliver kontaktet af en offentlig instans, der har krav på at få de oplysninger, sender vi det naturligvis, siger den ene af SmileBrights to danske direktører, Frederik Sørensen, da han ringer til Kontant.

Senere sender selskabet et skriftligt svar. Her skriver SmileBright, at de ikke mener, at deres produkt indeholder brintoverilte. SmileBright medsender ikke dokumentation for den påstand, men oplyser, at de vil få produktet testet.

Når det kommer til det blå lys, er svaret fra direktionen anderledes klart.

– Det har ikke nogen effekt.