Sydbank gør det sværere at låne til andelskøb i København og Aarhus | Penge

Via DR Penge

Lav rente og store prisstigninger på andelsboliger i særligt København og Aarhus har fået Sydbank til at sætte bremsen i og sige nej til mange af de kunder, der ønsker lån til køb af andelsbolig.

Hvis gælden bliver større end værdien af andelsboligen, kan kunderne ende med at skylde penge væk, når renten begynder at stige, og det kan Sydbank ikke acceptere.

Det ville nemlig betyde, at andelsboligejere får et underskud, når boligen skal sælges igen, siger administrerende direktør, Karen Frøsig.

– Prissætningen i markedet er gået i vejret de sidste år. Det er det, der får os til at sige det her. Vi vil gerne yde lån til vores kunder. Vi skal bare være sikre på, de ved, hvad de køber, og at det passer til deres fremtidige økonomi, siger bankdirektøren.

– Jeg har i hvert fald et lille obs. Forsigtigheden er på kundernes vegne. Vi mener, vi er forpligtede til at sikre, at kunderne træffer beslutning på et oplyst grundlag.

Valuarvurderinger har hævet prisen

Der findes ingen opdaterede tal for prisudviklingen på markedet for andelsboliger. Dog er der ifølge Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF) som Sydbank nævner et stigende antal andelsboligforeninger, der er overgået til såkaldte valuarvurderinger, som er et alternativ til de offentlige ejendomsvurderinger.

Sydbank mener, det er årsagen til prisstigningerne.