Financial news

Stilladsvirksomheder ansætter lærlinge. Alligevel får de bøde af staten | Penge

By  | 

Via DR Penge

Stilladsmontørfirmaet Herlev Stilladser måtte betale hele 19.131 kroner. Og det til trods for, at næsten halvdelen af virksomhedens ansatte er lærlinge.

– Lige nu er vi 50 ansatte. Ud af dem er 21 lærlinge, og vi har fem yderligere, der starter i lære lige om lidt, siger direktør i Herlev Stilladser Kurt Bo Jensen.

Kurt Bo Jensen står med samme problem som mere end 100 andre virksomhedsledere, der hvert eneste år bliver mødt med bødekrav, fordi deres lærlinges uddannelser er såkaldte kontraktuddannelser. Skal de have bonus – og undgå bøder – skal virksomhederne altså ansætte lærlinge fra erhvervsuddannelser.

– Stilladsmontøruddannelsen anerkendes ikke som erhvervsuddannelse, så vi bliver straffet med flere tusinde kroner, selvom vi bruger mange penge på at uddanne stilladsmontører. Det er træls og uretfærdigt. Vi kan jo ikke tage murer- og tømrerlærlinge. Vi har ikke forstand på de fag, og vi har ikke noget at sætte dem til, siger Herlev Stilladsers direktør.

Ordning skal ændres

De sidste mange år har Kurt Bo Jensen siddet i Dansk Byggeris uddannelsesudvalg, og han er enig i, at virksomheder skal leve op til det samfundsansvar, det er at uddanne fremtidens arbejdskraft.

Bøde-eller-bonus-ordningen, der er hjørnestenen i trepartsaftalen fra 2016, er bare strikket forkert sammen, lyder det fra direktøren.

Dansk Byggeri anerkender problemet

Hos Dansk Byggeri, der har været med til at forhandle trepartsaftalen med den tidligere regering, anerkender underdirektør Louise Pihl, at der er et problem.

Hun er også bekendt med kritikken fra virksomheder i stillads- og nedrivningsbranchen, men der er ikke meget at gøre, lyder det:

– Vi kunne godt have ønsket os, at lærlingeuddannelsen for stilladsmontører talte med, men det er ikke sådan, systemet er lige nu. Systemet er i forvejen kompliceret, og vi er nødt til at få erfaringer med det. Måske kan vi så på sigt lade kontraktuddannelserne være anerkendt under ordningen.

Faglærte i ufaglært arbejde tæller som faglærte

At virksomheder som Herlev Stilladser får en bøde, selvom de ikke kan opfylde kravene ved at tage de rigtige lærlinge, er ikke en fejl, forklarer Louise Pihl. Reglen er nemlig, at alle virksomheder med mere end én faglært medarbejder, skal bidrage ved at uddanne lærlinge. Også hvis hovedparten af de ansatte er stilladsmontører og betragtes som ufaglærte.

Men har en virksomhed faglærte ansat, så tæller de med, når det gøres op, om en virksomhed skal tage lærlinge. Og sådan kan det godt være i en stilladsvirksomhed, hvor der kan være murere og bagere ansat.

Vi bakker op om ordningen, for når man har faglærte ansat, som andre virksomheder har uddannet, har de vigtige arbejdsmarkedskompetencer, uanset om de laver det, de er uddannet til. Kæden hopper dog af i det her konkrete tilfælde, hvor vi har at gøre med virksomheder, som faktisk uddanner lærlinge på de toårige uddannelser. Det er selvfølgelig frustrerende, at de ikke tæller med, siger Louise Pihl.

Aftale skal evalueres til foråret

Trepartsaftalen skal ifølge Louise Pihl evalueres til efteråret, og der vil Dansk Byggeri bringe stilladsbranchens kritik med til bordet, siger hun.

Derfra må den nye socialdemokratiske regering se på, om bøde-eller-bonus-ordningen skal justeres, så virksomheder, der uddanner lærlige fra kontraktuddannelser, ikke rammes af bødekrav.

DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra børne- og undervisningsordfører Jens Joel (S) og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil. De er indtil videre ikke vendt tilbage med svar på henvendelsen.Print Friendly, PDF & Email

Hold dit netværk orienteret