Sparekassen Sjællands Administrerende Direktør Lars Petersson udtaler i en artikel til finans.dk/Jyllandsposten at:

Vi har været i København i 25 år og har bygget en fornuftig milliardforretning op med flere tusinde kunder. Så kommer der en vækstvejledning, som i sin substans fjerner en del af efterspørgslen efter ejerboliger. Især for almindelige mennesker, som ikke er født med en guldske i munden. Det er ærgerligt, men det tager vi nu bestik af

Finanz.dk har forsøgt at få en kommentar fra Sparekassen Sjællands direktør via bankens presseafdeling. Banken har ikke meldt tilbage, men vi ville gerne have spurgt om følgende:

  1. Er det ikke en banks samfundsopgave at sørge for at befolkningen som helhed ikke sætter sig for dybt i gæld?
  2. Ifølge OECD ligger Danmark på en suveræn 1. plads hvad angår husholdningsgæld i forhold til disponibel indkomst på 281% – er det god bankskik at fortsætte med at sælge gæld til danskerne på det niveau vi har set de sidste 10-15 år?
  3. De kunstigt lave renter har i mange år presset boligpriserne op – burde det så ikke udløse endnu større krav til udbetaling, således at huspriserne kunne falde tilbage på et mere realistisk niveau – især herunder at øge muligheden for at købe egen bolig for 1. gangskøbere?
Danmark ligger på en suveræn 1. plads over de OECD lande med mest privatgæld i forhold til disponibel indkomst.

Danmark var det første land i verden der introducerede negative renter, og det har været medvirkende årsag til at huspriserne er eksploderet siden 2009 da de ramte bunden, men danskernes gæld og også fuldt med i samme tempo.

Vi ville gerne have haft Sparekassen Sjællands syn på danskernes gældsituation generelt set, da bankerne naturligvis også er vidende om danskernes tårnhøje gæld, og hvorfor de fortsat ønsker at sælge gæld i et hæsblæsende tempo som det er sket de senere år.

READ ALSO  Children’s car seats - Child-safety laws may reduce the birth rate | Science & technology