Financial news

Sanktioner får danske virksomheder til at holde sig fra Iran

By  | 

Via DR Penge

Det har taget hårdt på den iranske økonomi, at USA sidste maj trak sig ud af atomaftalen med præstestyret og genindførte hårde sanktioner.

De amerikanske sanktioner har nemlig fået en lang række internationale virksomheder til at trække sig, da de risikerer amerikanske sanktioner, hvis de handler med Iran.

READ ALSO  SE: Slack CEO Discusses The Impact Of The Coronavirus And User Expansion

Dette ses også blandt danske virksomheder, hvor man har trukket følehornene til sig. Forventningerne var ellers store, dengang atomaftalen med med Iran blev indgået, fortæller Jørn Fredsgaard Sørensen, som er chef for lande, bank og sektorer i Danmarks Eksportkredit, en selvstændig offentlig virksomhed under Erhvervsministeriet.

– Da der blev åbnet, havde virksomheder som FLSmidth og Vestas udset sig, at de skulle sende cementfabrikker og vindmøller derned, fordi det er der efterspørgsel efter, siger Jørn Fredsgaard Sørensen:

– Det er altsammen umuliggjort nu, fordi USA har sagt aftalen op og truer med sanktioner mod de virksomheder, som skulle vove på at sælge disse ting til Iran.

Jørn Fredsgaard Sørensen oplyser, at det efterhånden kun er medicinalprodukter, som fortsat kan eksporteres til Iran.

Spirende optimisme forsvandt

Med atomaftalen løsnede Obama-administrationen sanktionerne mod Iran.

Mens den danske søfart eksportede for 115 millioner kroner til Iran i 2016, steg tallet til 318 millioner kroner året efter.

Trods stigningen var der tale om et ganske beskedent tal sammenlignet med de omkring 200 milliarder kroner, som den samlede danske eksport inden for søfart lyder på.

– Handlen med Iran er meget begrænset. Vi kan se, at selvom Iran er et stort land og har den fjerdestørste reserve af olie og store naturgasresurser, så er det blandt de allermindste markeder for danske rederier, forklarer Jacob Clasen, direktør for erhvervspolitik og analyse hos Danske Rederier.

– Vores vurdering er, at den store usikkerhed, der har hersket i flere år i forhold til sanktioner og forholdet til USA og naboerne, fører til, at det for mange rederier ser ud til at være bedre at satse på nogle andre markeder, som vurderes at være mere stabile, forklarer han.

READ ALSO  Russia’s Rosneft Exits Venezuela - The Moscow Times

Atomaftalen fra 2015 gav et spinkelt håb om, at der kunne blive åbnet op for et marked med et stort potentiale, siger direktøren.

– Men den spirende optimisme er forsvundet igen gennem det seneste års tid, lyder det fra direktøren.

I 2018 faldt søfartens eksport til Iran igen – til 182 millioner kroner – og der er ikke udsigt til, at det bliver bedre i år, fortæller han.Print Friendly, PDF & Email

Hold dit netværk orienteret