Via DR Penge

DR’s forbrugerprogram, Kontant, fortæller i dag, hvordan leasingselskabet Scanleasing har skruet værdien på flere biler voldsomt ned.

Konkret drejer det sig om en VW Tiguan, der i løbet af to år er nedskrevet med 159.000 kr. og en BMW 530, der på to år er nedskrevet med 201.000 kr.

Kontant har gennegået bilernes stand med Frank Elkjær, der driver Frank Elkjær biler i Hedensted, og han finder intet, der berettiger så markante fald i værdien.

– Der er ikke noget at komme efter, lyder hans vurdering i forhold til standen på de to biler.

Sådan fastsættes bilernes værdi

Når registreringsafgiften på en brugt bil skal beregnes, skal man ifølge skattemyndighederne tage udgangspunkt i, hvad lignende biler med samme årgang, kilometerstand og udstyr er sat til salg til i offentligt tilgængelige annoncer på for eksempel bilbasen.dk, dba.dk og biltorvet.dk.

Man fratrækker så den dyreste og den billigste bil samt andre usammenlignelige biler og tager så et gennemsnit. Eventuelt korrigeres for kilometerstand og ekstraudstyr, hvis det ikke passer med den bil, man skal værdiansætte.

Sådan fandt vi bilernes markedspris i 2017 og 2018

Da Kontant er interesseret i at finde markedsprisen, da bilernes værdi blev indberettet til motorregisteret i 2017 og 2018, kan vi ikke tage udgangspunkt i de annoncer, vi kan finde i dag.

Imidlertid gemmer Danmarks største onlinemarkedsplads, bilbasen.dk, sine annoncer helt tilbage fra år 2000, som kan søges frem via bilinfo.dk. Bilinfo benyttes også af skattemyndigheder og forsikringsselskaber til afgørelse af tvister om en bils værdi ved skatteankenævnene.

Bilinfo har for Kontant undersøgt, hvad biler med samme kilometerstand, udstyr og årgang blev sat til salg til på samme tidspunkt, fratrukket den dyreste og billigste, og taget et gennemsnit af de priser.

READ ALSO  Two Austrians arrested for organising escape of Wirecard’s Jan Marsalek

For at vi kan sammenligne markedsværdien af bilerne med den værdi, der er indberettet til motorregisteret, har vi fratrukket det såkaldte annoncefradrag på fem procent og et klargøringsfradrag på tre procent.

Derefter har vi sammenlignet værdiansættelserne: