Financial news

Ryanair piloter varsler strejke | Penge

By  | 

Via DR Penge

Hvis du har billet til en flyvetur med Ryanair i nærmeste fremtid, er det med at holde godt øje og følge afgangsoplysningerne.

En konflikt er nemlig under opsejling i det irske lavprisselskab, og i går blev en forestående strejke blandt en gruppe af Ryanairs piloter fra Storbritannien udvidet, så strejkenvarslen blandt de britiske piloter nu også omfatter størstedelen af selskabets piloter i Irland, skriver The Guardian.

Ifølge den britiske avis, der citerer fagforeningen Fórsa, stemte 94 procent af i alt 180 stemmeberettigede irske piloter for at nedlægge arbejdet.

Til The Guardian siger vicegeneralsekretær i Fórsa, Ian McDonnell, dog, at arbejdsnedlæggelsen kan undgås, hvis ledelsen ændrer attitude i forhandlingerne om vilkår.

Uprofessionelle forhandlinger

Gennem længere tid har piloterne kæmpet for bedre løn- og arbejdsvilkår. Og udover den stigende utilfredshed med vilkårene er der altså blandt piloternes fagforening også kamp mod Ryanair om selskabets måder at forhandle med de ansatte og deres fagforeninger på.

Ian McDonnell fra Fórsa anklager blandt andet flyselskabet for at bruge ufine metoder:

– Ryanairs irske piloter har bedt om lønniveauer, der tilsvarer branchestandard, fra en virksomhed, som tjente adskillige milliarder sidste år. Men piloterne føler efterhånden, de er blevet tvunget ud i at strejke, fordi virksomheden enten ikke vil forhandle på en professionel og konstruktuv måde, siger han til The Guardian.

Uvist, hvilke afgange, der er ramt

Piloternes kolleger i Storbritannien har allerede meddelt, at de planlægger en 48-timers strejke fra 22.-23. august samt en strejke på 72 timer fra 2.-4. september, men det er endnu uvist, hvilke afgange og hvor mange passagerer der vil blive ramt.

Fra Danmark er der flere ruter til destinationer i Storbritannien og Irland, hvor piloterne har base, og piloterne i de respektive bliver også brugt på andre ruter i Europa.

Derfor kan danske passagerer potentielt også blive ramt af arbejdsnedlæggelsen.

Ryanair: Dårlig timing af piloterne

Det irske lavprisselskab har indtil videre forholdt sig tavst til Fórsas kritik, skriver The Guardian, men Ryanair har ifølge avisen skrevet til foreningen Balpa, der repræsenterer en stor andel af selskabets britiske piloter.

Fra Ryanair lyder det, at kun er en lille andel af de britiske piloter har stemt for strejke, mens selskabet også påpeger, at timingen for en arbejdsnedlæggelse er dårlig.

– Balpa har intet mandat fra Ryanair-piloterne. Desuden ligger strejken ti uger før Brexit, og vil medføre unødvendig forstyrrelse af kunders ferier og rejseplaner, siger selskabet, der tilføjer, at Ryanairs britiske piloter for nylig fik lønstigninger på op mod 20 procent.

Balpa-chef Brian Strutton beklager. Overfor nyhedsbureauet dpa understreger han, at “ingen har lyst til at ødelægge folks rejseplaner”. I øjeblikket har piloterne dog ikke noget valg, siger Brian Strutton.Print Friendly, PDF & Email

Hold dit netværk orienteret