Via MyBanker

Artiklen er fra februar 2019

Økonomien i USA er stadig stærk, men væksten er aftagende, og i Europa har opsvinget også dæmpet sig. Samtidig har en lang række usikkerheder lagt en dæmper på væksten i verden, og dermed på forventningen om stigende renter.

 

Usikkerheder har lagt en dæmper på væksten

Handelskrig mellem Kina og USA, faldende aktiekurser, Brexit, demokraternes sejr ved midtvejsvalget, budgetkonflikten i USA etc. har fået den amerikanske 10-årige rente til at falde fra 3,23% i november til 2,69% onsdag (30-01-2019) umiddelbart efter rentemødet i den amerikanske Centralbank (FED), hvor renten blev holdt uændret. Bankens forventninger om fremtidige renteforhøjelser blev samtidig gjort ”neutrale”, således at FED’s næste ændring af renten måske bliver i nedadgående retning. Tilsvarende er den tyske 10-årige rente faldet fra 0,58% i oktober 2018 til 0,18% 30. januar 2019.

 

Udsvingene i de finansielle markeder er steget

En række økonomiske indikatorer for Europa har den seneste tid vendt sig og er blevet mere negative. Således er indekset for indkøbschefer faldet til det laveste niveau siden 2013, og væksten kvartal til kvartal er faldet fra 0,7% – 0,8% i 2017 til 0,2% i 3. kvartal 2018.

I tillæg til lavere vækst er udsvingene (volatiliteten) i de finansielle markeder steget, og blev tydeligt med store fald i aktiemarkedet i slutningen af 2018 – efterfulgt af stigninger i begyndelsen af 2019.

 

Udsigten til rentestigninger i Europa er blevet mindre

Mange af de ting omkring rentekurve og renteforskelle mellem USA og Europa er stadig gældende, men er ikke helt så presserende som for 3 måneder siden. Dermed er udsigten til rentestigninger i Europa blevet mindre, og tidspunktet er rykket længere ud i fremtiden.

READ ALSO  Boligpriser stiger på ny og slår sidste måneds rekord

I Danmark har det betydet, at 2%-realkreditobligationer med afdrag og udløb i 2050 (benyttes til 30 årige lån) er steget til over kurs 100, og dermed ikke længere kan bruges til nye realkreditlån. Låntagere er derfor henvist til 1,5%-lån med afdrag i kurs 96,12 eller 2%-lån uden afdrag på kurs 98,95. Over 30 år er 1,5%-lån billigst, men hvis man skal indfri sit lån inden for de første 10 år af lånets løbetid, kan lånet med en rente på 2% være det billigste. Læs mere her om det i artiklen her.

 

Forventninger til renten

Tabellen viser de seneste forventninger til renten i Danmark og Tyskland.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og hold dig opdateret på alt inden for privatøkonomi. Nyhedsbrevet kan afmeldes til enhver tid.