Ministeren for udviklingssamarbejde, Rasmus Prehn, deltager i denne uge i flygtningetopmødet, Global Refugee Forum, i Genève. Ministerens fokus er på unge flygtninges fremtid, og Danmark bevilger 80 mio. kr. til flygtningebørns uddannelse og stipendier til universitetsstudier.
”Vi er nødt til at tænke langsigtet for den generation af unge mennesker, der vokser op som flygtninge. Hjælpe dem med træning eller uddannelse, så de kan få et job og skabe sig en hverdag i nærområderne.” – siger Rasmus Prehn
Han tilføjer – “Derfor bevilger jeg 70 millioner kr. til uddannelse af flygtningebørn i Uganda og Etiopien samt 10 mio. kr. til et uddannelsesinitiativ, Tyskland har startet med stor succes. Initiativet er opkaldt efter Albert Einstein og giver stipendiater til flygtninges universitetsstudier. Hvem ved, om fremtidens Einstein sidder i en flygtningelejr?”
Formålet med mødet er at skabe mere international solidaritet i håndteringen af store flygtningekriser. Flygtningekriser ender typisk med at være meget langvarige, dvs. mindst fem år og ofte årtier. Derfor er det vigtigt at tænke langsigtet og særligt have fokus på den generation af unge mennesker, der vokser op som flygtninge i nærområderne.
På topmødet vil ministeren drøfte integrerede og bæredygtige indsatser for flygtninge og værtssamfund samt fremhæve regeringens initiativ om en retfærdig og human asylpolitik.
Minister for udviklingssamarbejde – ”I Genève mødes jeg med den private sektor, NGO’erne, fonde og stater. Alle aktører er på banen, så vi sammen kan hjælpe flere og sikre, at problemerne ikke vokser os over hovedet. Vi viser solidaritet og tager ansvar i en verden, hvor 71 millioner er fordrevet fra deres hjem.
Der vil blandt andet være deltagelse af FN’s Generalsekretær Antonio Guterres, FN’s Flygtningehøjkommissær Filippo Grandi samt stats- og regeringschefer og ministre fra flere end 75 lande vil deltage. Dertil kommer en stribe andre FN-organisationer, privatsektorrepræsentanter, flygtninge samt civilsamfundsorganisationer. Der forventes 2000 deltagere.

READ ALSO  UN says at least 110 killed in suspected Boko Haram attack in Nigeria where many victims were beheaded

Baggrund
Med finansloven for 2020 får Danmark det højeste humanitære budget nogensinde. Ministeren annoncerer følgende bevillinger til Global Refugee Forum:
• 35 mio. til flygtningebørns adgang til det nationale uddannelsessystem i Uganda igennem UNICEF
• 35 mio. til flygtningebørns adgang til det nationale uddannelsessystem
• i Etiopien
• 10 mio. til Albert Einstein German Academic Refugee Initiative (DAFI). Et program som yder stipendiater til flygtninge m.h.p. universitetsstudier
For yderligere informationer, kontakt:
Presserådgiver, Laura Sørensen Topp, lautop@um.dk, tlf. 61 97 92 41Via Udenrigsministeriet