Lars Tvede via Facebook

Min yngste datter blev født i Danmark et år inden, vi flyttede til Schweiz. Jeg var dengang optaget af et startop projekt, der krævede meget stor arbejdsindsats, og min kone havde et dagjob og et aftenjob.

Så vi havde et problem med tid til den lille. Derfor tog vi en søndag til en vuggestue og kiggede ind af vinduerne.

Lige da og der besluttede vi, at det ville vi ikke – pigen havde brug for at være hjemme. Heldigvis tilbød min far, der var pensioneret og boede i Chile, at komme til Danmark og bo hos os med sin kone. Så vi løste problemet på den gammeldags måde, og det var trygt og rigtig godt for pigen – og skønt for besteforældrene og os.

I Danmark havde vi regnet ud, at vi betalte næsten ca. 80% af vor samlede løn i skatter og afgifter. Halvdelen røg i indkomstskat, der var 180 % bilskat. Dertil kom ejendomsskat, miljøafgifter, 25% moms på det hele, osv. I Schweiz røg vor indkomstskat ned på ca. 10%, der var ingen ejendomsskat, og momsen var 0-8%. Biler var tillige afgiftfri. Sammenlagt faldt vort skattetryk derfor fra ca. 80% til ca. 20%. Derfor kunne vi leve lige så godt af en enkelt løn, som vi kunne i Danmark af de tre lønninger. Og bl.a. derfor var det et let valg for os at lade pigerne blive passet hjemme.

Jeg ved godt, at der ikke er nogen lette løsninger i dette her, for børn og karriere vil altid kollidere, hvorfor enhver løsning kan være et kompromis. Men Schweiz har større andel udearbejdende kvinder end Danmark, men samtidig er en væsentlig større andel af disse på deltid. For mange er det nok et godt kompromis.

READ ALSO  "Not Exactly Ethical" - COVID Vaccine "Tourists" Flock To US Beach & Ski Towns In Search Of Jabs

Måske er det, jeg får sagt med dette opslag, at skattelettelser kan være den bedste velfærd.

PS: I dag er pigen 26 år og direktør for sin egen virksomhed med 120 ansatte.

Politikere om skjulte optagelser fra dagtilbud: »Frygtelige« og »grusomme«

Politikere kræver konsekvenser efter TV 2-dokumentar, som afslører hverdagen i to daginstitutioner.