Via DR Penge

Ambitionerne var store, da Norwegian begyndte at plante træer for halvandet år siden ved den engelske by Oxford.

“Plant for planeten”, lød sloganet, da flyselskabets britiske medarbejdere og ledelse i oktober 2017 trak i arbejdstøjet for at plante de første træer.

– Med træplantning styrker vi igen indsatsen for at gøre luftfarten mere klimavenlig, lød det fra Norwegian, som lovede at plante 3.500 træer i England, 3.500 i Spanien og yderligere ”titusinder af træer over hele verden”.

Det skulle ske inden udgangen af 2017. Norwegian har i dag plantet i alt 22.000 træer.

Ekspert: Mere pr end klima

Men de gode intentioner til trods, så ændrer de norske træer ikke meget på luftfartens klimabelastning, mener Kåre Press-Kristensen, seniorrådgiver i det Økologiske Råd.

– 22.000 træer svarer til om året at kompensere for udledningen fra 300 passagerer i blot EN tur-retur til New York, siger Kåre Press-Kristensen, seniorrådgiver i det Økologiske Råd.

Norwegian fløj sidste år med 37 millioner passagerer. Derfor skal der plantes en del flere træer, før det for alvor kan mærkes, mener han.

– Det forslår som en skrædder i helvede. Så i forhold til klimaet er det nok mere pr end reel handling, siger han og tilføjer:

– Forudsætningen for regnestykket er, at Norwegians træer bliver fuldt udvoksede og ikke dør undervejs.

Forkert at tale om CO2-kompensation

At der ikke er meget klimahjælp at hente i de 22.000 træer, bekræfter det konsulentfirma, som har haft ansvaret for plantningen.

– Du kan og kan ikke på nogen måde blande CO2-kompensation og kampen mod global opvarmning ind i disse projekter, skriver direktør i Global Climate Institute, Morten Jensen, i en mail til DR Nyheder og fastslår, at det vil være “decideret misvisende og forkert” at gøre det.

READ ALSO  China's economic recovery has great importance for world, says OECD expert

Alligevel var det det, Norwegian gjorde, da selskabet begyndte at plante træerne for halvandet år siden og efterfølgende sendte pressemeddelelser ud om begivenheden i et stort antal lande. I pressematerialet skrev flyselskabet blandt andet:

– Træplantning er et effektivt middel til bekæmpelse af klimaændringer, da disse er et naturligt middel i kampen mod CO2 i atmosfæren. Ved at involvere sig i denne sag engagerer Norwegian sig i at kompensere for en del af CO2-udledningen fra sine fly.

Norwegian: Træplantning var for personalet

Norwegian selv nedtoner i dag træernes betydning for klimaet.

Hovedformålet er ikke at gøre luftfarten mere klimavenlig. Træplantningen er nærmere tænkt som en slags personale-event, forklarer Norwegians danske kommunikationschef Andreas Hjørnholm.

– Det her projekt er tænkt som en gestus, hvor vi planter nogle træer sammen med vores medarbejdere. For at vise vores medarbejdere og for at vise omverdenen, at vi som flyselskab tager det her meget alvorligt, siger han.

Han fastholder dog stadig, at selskabets træplantning gør en forskel for klimaet.

Du mener de 22.000 træer gør en forskel?

– Ja, men jeg siger jo også til dig, at det er ikke nogen stor forskel, og det er ikke nogen forskel, der kommer til at løse klimaudfordringen, siger han.

Kamp om grønne klimatrøje

Norwegian er ikke det eneste flyselskab, der for tiden stræber efter den grønne klimatrøje. SAS tilbyder i dag sine kunder mulighed for klimaaflad for flyrejsen. Pengene, lover selskabet, vil blive investeret i vindenergi i Indien. KLM og Air France lover at plante træer i Panama for klimaets skyld. Og senest er også Ryanair gået med i kampen om den grønne trøje. Her har kunderne siden marts kunnet “lave en frivillig donation til klimavelgørenhed i slutningen af bookingprocessen”, lyder det fra selskabet.

READ ALSO  Swedes question Covid-19 approach as second wave hits

Den stigende konkurrence har ført til kritik fra Norwegian af de øvrige flyselskaber for at pynte sig med lånte grønne fjer. For nylig skrev Norwegians topchef Bjørn Kjos på Twitter:

– Frustrerende, at flyselskaber tyr til grønvask. Faktum: Den vigtigste ting, et flyselskab kan gøre for miljøet, er at investere i en ny luftflåde og teknologi, ikke i skinnende reklamer.