Via DR Penge

Stikker Michael Tesone hovedet ud af vinduet, kan han med et godt overhåndskast sende en sten ned i Nyhavn i hjertet af København.

Klemt inde mellem Det Kongelige Teater og Nyhavn bor Michael Tesone attraktivt i en stor lejlighed på 149 kvadratmeter, som han blot betaler 6.000 kroner for om måneden.

Michael Tesones lejlighed er ikke blevet istandsat i 25 år.

I de 25 år, Michael Tesone har boet i lejligheden på Herluf Trolles Gade, er den ikke blevet renoveret af udlejeren, og derfor er lejen i årenes løb blevet holdt i ro.

– Det er rigtigt, at vi er privilegerede lejere. Men hvis du kigger på lejlighederne herinde, bruger mange af beboerne meget store summer, nogle gange millionbeløb på at modernisere lejlighederne, siger Michael Tesone.

Sidste år overtog den amerikanske kapitalfond Blackstone ejendommen og dens 12 lejemål.

I krig med Blackstone

Siden har lejere og udlejer ligget i krig med hinanden.

– I første omgang tænkte vi, at vi vil give dem en god introduktion til ejendommen. Vi havde selv undersøgt, om vi havde lyst til at overtage ejendommen. Men fordi vi vidste, der var meget galt i ejendommen, var vi nået frem til et bud på 16 millioner kroner.

– Derfor kom det som et chok, da der stod i Tingbogen, at Blackstone havde betalt 42,5 millioner kroner for ejendommen, siger Michael Tesone.

Da Blackstone havde sat lejligheden over Michael Tesone i stand, blev den udbudt på boligportalen til 24.775 kroner om måneden.

Ifølge Michael Tesone er Blackstones danske administrationsselskab, 360 North, gået langt for at chikanere ejendommens beboere og samtidig lave forbedringer, som egentlig ikke har været forbedringer – men som gør det muligt for dem at hæve lejen.

– Det viste sig ret hurtigt, hvad det var for en type udlejer, da de begyndte på nogle fuldkommen vanvittige ting. Pludselig stod der for eksempel en lift ude på gaden, fordi de ville rive samtlige vinduer ud. De ville sætte aluminiumsvinduer i, selv om det brød med lokalplanen.

– De var ligeglade med lokalplanen, men ville bare have de billigste vinduer, så de kunne få mest mulig lejeforhøjelse ud af det, siger Michael Tesone, som siden overtagelsen i 2017 efter eget udsagn har arbejdet fuld tid med at bekrige Blackstone og 360 North.

Fire gange så dyr

At Blackstone kan have interesse i, at Michael Tesone og hans medbeboere flytter fra Nyhavn, er lejligheden over Tesone et eksempel på.

Ved at renovere lejligheden “gennemgribende” kan lejemålet løftes ud af boligreguleringsloven og over i lejeloven, hvor niveauet for huslejen bestemmes ud fra “det lejedes værdi”.

I tilfældet med Michael Tesones overbo har Blackstone fortolket det lejedes værdi som en månedlig husleje på 24.775 kroner om måneden.