Financial news

Ost og muslinger: USA-told er ‘meget alvorligt for danske jobs’ | Penge

By  | 

Via DR Penge

Det kan ramme danske virksomheder hårdt, hvis USA gør alvor af truslerne om told på en række europæiske varer.

Sådan lyder det fra interesseorganisationen Dansk Industri, som vurderer, det vil ramme dansk eksport for mere end 700 millioner kroner.

Årsagen er, at USA om to uger planlægger at lægge 25 procent ekstra told på en række europæiske varer.

Situationen er “meget alvorlig”, lyder det fra Peter Thagesen, som er underdirektør i Dansk Industri.

– USA er simpelthen et kæmpe stort og utroligt vigtigt eksportmarked for dansk erhvervsliv, siger han.

Ekstra told på muslinger og ost

I Danmark er det især fødevarer som mejeriprodukter og muslinger, der ser ud til at blive ramt.

– Det er nogle meget specifikke virksomheder, der bliver ramt. Og de bliver ramt relativt hårdt. For de her virksomheder er det meget alvorligt, siger han.

Det kan nemlig risikere at gå hårdt ud over danske ansatte, som producerer varerne, siger Dansk Industris underdirektør.

– Vi plejer at sige, at en eksport i størrelsesordenen én milliard kroner svarer til 700-800 danske job. Så 700 millioner kroner er en del, siger han.

Også hos landbrugets interesseorganisation er der store panderynker.

Hos landmændene er det blandt andet kød fra grise og danske oste, der rammes, fortæller Kenneth Lindharth Madsen, handelspolitisk chef i Landbrug & Fødevarer.

– Med grisekød drejer det sig om forarbejdede varer – pølser og skinke. På mejeriområdet er det især blåskimmelost, smør og formentlig også havartiost, siger Kenneth Lindharth Madsen til Ritzau.

Strid om fly fører til toldkrigen

Ud over en række fødevarer, som pålægges 25 procent ekstra told, så rammer USA’s sanktioner også den europæiske flyproducent Airbus med 10 procent told.

USA har fået muligheden for at lægge forhøjet told på europæiske varer, fordi der er givet ulovlig statsstøtte til den europæiske flyfabrik Airbus.

Det går både ud over Frankrig, Storbritannien, Tyskland og Spanien – som alle er del af Airbus-konsortiet.

Peter Thagesen håber i første omgang, at de europæiske og amerikanske myndigheder finder frem til en forhandlingsløsning.

Men indtil da, mener han, at EU skal svare igen på den amerikanske told.

– Vi regner med, at man også fra europæisk side vil komme med et modsvar, fordi vi vil ikke finde os i, at amerikanerne bare bliver ved med at lægge told på europæiske varer og dermed gør dem mindre attraktive på det amerikanske marked, siger underdirektør i Dansk Industri, Peter Thagesen.

Rettelse: Danske småkager var at finde på de foreløbige lister over øget told. Men de er taget af den endelige liste, som USA har offentliggjort i dag. Derfor er småkager fjernet fra artiklen.Print Friendly, PDF & Email

Hold dit netværk orienteret

READ ALSO  Macron Ends Unsupervised Imam Program Over Risk Of 'Separatism'