Financial news

Ordrerne vælter ind hos Vestas, der fyrer 590 medarbejdere | Penge

By  | 

Via DR Penge

Generelt går det rigtig godt i vindmøllebranchen. Men et presset vindmøllemarked i Tyskland er en af årsagerne til, at Vestas og Siemens Gamesa tilsammen fyrer 1.190 medarbejdere i Danmark og Tyskland.

– Vindmølleproducenterne står over for et udfordrende marked i Europa, hvor det tyske marked er særligt udfordrende. Det er det, som Vestas og Siemens reagerer på med fyringerne, siger Janne Vincent Kjær, der som aktieanalytiker i Jyske Bank følger Vestas.

I Tyskland bliver der opsat væsentligt færre vindmøller i år, end der blev i 2018. Det skyldes blandt andet, at tyskerne har udfordringer med at få vindmølleprojekterne godkendt. Mange projekter venter lige nu på en godkendelse, og det får også betydning for, hvor mange vindmøller, der bliver opsat i Tyskland i 2020.

Nye ordrer ligger i USA

Selvom vindmøllebranchen har det svært i dele af Europa, går det samlet set rigtig godt i branchen. Det kan mærkes hos danske Vestas, hvor ordrebøgerne er fulde. I andet kvartal i år har Vestas fået ordrer ind for 50 procent flere megawatt end samme periode i 2018.

– Vindmøllemarkedet har det generelt rigtig godt. Vi kigger ind i et rekordhøjt ordreniveau i 2019, siger Janne Vincent Kjær.

– De møller, der bliver leveret i USA, bliver også produceret i USA, hvor Vestas har en vingefabrik. Når det tyske marked er udfordret, bliver Vestas nødt til at nedskalere der, mens virksomheden skalerer op andre steder i verden, siger Janne Vincent Kjær.

Nye typer vindmøller

I Vestas skyldes fyringerne også, at Vestas tilpasser deres produktion til de ændringer, der er i efterspørgslen. På de to fabrikker, hvor Vestas fyrer medarbejdere, producerer man V136-vinger. Det er planen, at produktionen af den vingetype helt stopper i Danmark og kun fortsætter på et meget lavt niveau i Tyskland.

– Der er god gang i forretningen, når man kigger på det globalt set. Men det går meget stærkt i vindmøllebranchen med at introducere nye produkter, og der er brug for, at vi laver nogle omrokeringer i forhold til den produktsammensætning, vi har i det enkelte område, siger Morten Dyrholm, der er vicedirektør i Vestas.

I Siemens Gamesa kommer nedskæringerne efter en beslutning om at udfase virksomhedens landvinddivision i Brande ved udgangen af 2020 og at indstille produktionen af vinger til landvind på fabrikken i Aalborg i år.Print Friendly, PDF & Email

Hold dit netværk orienteret