Lars Seier Christensen via Facebook

Offentliggørelsen af Facebook’s Libra projekt er meget interessant. Det ligner et godt bud på en form for cryptovaluta, der kan få meget bred udbredelse, trods Facebooks dårlige track record for at forsøge sig med betalingssystemer. Men de partnere, man har fået med her – en stribe af veletablerede spillere i betalingsmarkedet, dog uden bemærkelsesværdigt uden nogen storbanker, der således tilsyneladende ikke har købt ind i ideen – vil hjælpe med troværdigheden.

Samtidig har Facebook strakt sig langt for at frigøre sig fra mistanken om, at de nu også vil bruge indsigt i deres brugeres finansielle transaktioner til at målrette annoncering og anden indblanding i brugernes privatliv. Hvor meget man i praksis skal lægge i det, er dog efter min mening tvivlsomt. Naturligvis vil der være en tæt korrelation imellem Facebook som annonceplatform og Facebook som betalingsudbyder. Det vil naturligvis også være en exceptionel fordel for Facebook som platform for en annoncør, at en bruger umiddelbart kan købe et produkt med Libra. Nok derfor at andre store teknologifirmaer brillerer ved deres fravær. Men naturligvis må eksempelvis Google og Amazon have et modtræk imod dette på et tidspunkt. Så vi har langt fra set det endelige billede her, ville jeg gætte på.

Det er ikke en ægte, distribueret blockchain i traditionel forstand med 27 noder, men det er tilsyneladende intentionen på længere sigt at alle skal kunne operere en node. Det ændrer dog ikke på, at der uden tvivl er et single-point-of-failure element, og den væsentligste trussel er nok de regulatorer, der allerede har reageret på planerne. Hovedparten af brugerne vil dog nok være villige til at se bort fra det centraliserede risikoelement, hvis systemet ellers fungerer effektivt.

READ ALSO  At least 7 killed, 70 wounded after bomb goes off at religious school in Pakistan – hospital official

Således kan man se projektet som både en validering af kryptoindustrien, men også en stor trussel for mange af de eksisterende projekter. De fleste Bitcoin maximalister har valgt at fokusere på det første, men faktum er, at dette er en betydelig trussel mod BTC, og om dagens moderate kursfald reflekterer den mere sobre reaktion på nyheden eller er tilfældig, er svær at sige. Endnu større trussel er dette mod forskellige stable coins. Med sin 1:1 backing imod en kurv af fiat valutainstrumenter ligner Libra den ultimative stablecoin. I praksis vil denne backing model give betydelige praktiske problemer med både distribution og ineffektiv ophobning af andre aktiver, hvis projektet bliver virkeligt stort, og Libra bliver en seriøs spiller ifht hovedvalutaerne. Men så bevæger man sig formentlig væk fra 1:1 princippet, hvis jeg skulle gætte. Og hvis man kan trykke sine egne penge en dag, kommer vi stadig nærmere på Zuckerberg langsigtede drøm om at Facebook skal blive en form for virtual nation.

Hvad er Libra tilsyneladende IKKE? Det ser ud til at fokus er massivt på at løse betalingsproblemer, ikke mindst i den tredie verden, mens den bredere brug af en distribueret blockchain som business infrastruktur indtil stadig er overladt til andre aktører. Det virker også hensigtmæssigt at adskille de to områder og snarere forsøge at få Libra indført som stablecoin i andre projekter. Men det kan naturligvis ændre sig på sigt.

ID/KYC problematikken skal tilsyneladende løses på wallet basis, ikke på protocol niveau, og dermed synes Libra at falde i samme fælde som mange andre projekter, nemlig at der over tid vil være både identificerede og uidentificerede brugere på systemet, med alle de potentielle regulatoriske risici dette medfører. Vores eget Concordium projekt ser fortsat ud til at være et af meget få projekter, der addresserer dette centrale problem.

READ ALSO  Bolivian court drops ‘terrorism’ charges against ex-President Evo Morales, withdraws arrest warrant – judge

Een ting undrer mig meget – navnet. Libra er det latinske ord for et pund og dermed kalder man den nye kryptovaluta det samme som den engelske møntfod. På spansk hedder et engelsk pund faktisk allerede “libra esterlina” og udover at det kan føre til forveksling, kunne man forestille sig at Bank Of England ikke var begejstret. Men det er jo næppe noget man har overset, så det kunne være interessant hvad tanken bag det egentligt er – måske nogen har set en forklaring et sted?

Uanset hvad det hele ender med, kan man med rimelighed sige at d. 18. juni 2019 blev dagen hvor krypto for alvor blev mainstream, og selvom det kan virke truende for mange projekter, er der næppe tvivl om, at det samtidig legitimerer hele området på en ny måde – og det er selvfølgelig både interessant og positivt.