Via DR Penge

Finanstilsynet har i dag meddelt Nykredit Bank, at banken bliver politianmeldt for muligt brud på den såkaldte markedsmisbrugsforordning.

Det er adfærden hos en bestemt medarbejder i forbindelse med ni handler med værdipapirer, som Finanstilsynet har haft under lup.

– Finanstilsynet vurderer, at Nykredit Bank A/S har sendt urigtige eller vildledende signaler til markedet ved at have indlagt ordrer på Nasdaq Copenhagen (fondsbørsen, red.) uden at have til hensigt, at disse ordrer skulle føre til handler.

I de ni tilfælde drejer det sig om, at medarbejderen hos Nykredit Bank A/S skal have indlagt ordrer på Nasdaq Copenhagen på en måde, der fik en såkaldt market maker-algoritme til at forhøje kurserne på sine ordrer.

Nykredit Bank-medarbejderen har ifølge Finanstilsynet udnyttet dette ved først at annullere sin senest indlagte købsordre for efterfølgende at indlægge en salgsordre på samme kurs som den netop annullerede købsordre.

Finanstilsynet skriver, at den økonomiske fordel for Nykredit ved det, som vurderes at være ulovligt, er opgjort til at være af “meget begrænset størrelse”.

Nykredit afviser brud på loven

Nykredit bekræfter i kommentar, som DR Nyheder har modtaget, at Finanstilsynet har politianmeldt Nykredit.

Ifølge Nykredit Bank har Finanstilsynet helt konkret opgjort bankens fordel ved de ni handler til at være sammenlagt 4.425 kroner.

Nykredit mener ikke, at der er sket lovbrud i den forbindelse.

– En grundlæggende forudsætning for et lovbrud er, at medarbejderen, der indlagde ordrerne, vidste, at der på de to pågældende aktier var tilknyttet en market maker-algoritme. Dette vidste medarbejderen ikke og kan således ikke have haft til hensigt at udnytte algoritmen, skriver Nykredit med henvisning til, at algoritmen ikke var offentliggjort.

Samtidig skriver Nykredit, at den pågældende algoritmen i lange perioder ikke reagerede på en måde, der gav medarbejderen mulighed for at gennemskue, at den eksisterede.

Nykredit mener heller ikke, at det sandsynligt, at en medarbejder bevidst ville overtræde reglerne for at opnå en gevinst på samlet 4.425 kroner.

Hvis Nykredit i sidste ende bliver kendt skyldig i markedsmanipulation, er straffen en bøde.