Lars Seier Christensen via Facebook

Det er mærkeligt, hvordan denne klummeskribent føler det nødvendigt med en lang indledning om Lars Tvedes båd. Nu kender jeg Lars ret godt, og jeg ved at han elsker at sejle og prioriterer det højt – og herunder også bruger det afslappede miljø til at lave forretninger og bruge tid med folk fra sine investeringer, for at bonde med dem, forstå dem bedre og forretningsudvikle. På samme måde som jeg ofte bruger mine sportsinvesteringer og restauranter til det samme, i virkeligheden. At kende, forstå og kunne lide sine forretningspartnere er ikke uvæsentligt, og derfor er man nogen gange nødt til at rykke ud af hjørnekontoret, for at se alle sider af dem.

Det er ikke for at prale eller blive set, som journalister – der ofte ser misundeligt på sådanne besiddelser – forestiller sig og det bizarre er, at det altid er dagbladenes egne journalister og fotografer, der gerne vil opstille billeder hvor man står med sine dyre biler, både og andet godt, selvom man egentlig selv gerne vil nedtone det, fordi det netop IKKE er så vigtigt i ens liv. Det er blot et privilegium man – når man har tjent nogle penge – har til at kunne leve behageligt, restituere og til at leve nogle drømme ud. Men den store interesse og drivkraft i eens liv er at lave forretninger, og skabe eller vækste de virksomheder, man er med i.

Med det på plads må sige at skribenten også misforstår resten af Lars’ og erhvervslivets rolle i samfundet. Det er IKKE staten, der skaffer vækst og fremgang, men det er ikke ensbetydende med at den ikke har en rolle. Den er blot begrænset til at skabe rammerne for, at det er sikkert og attraktivt at skabe og udvikle aktivitet og produkter, der gør livet bedre for de allerfleste, og som løser de problemer – herunder eventuelle klimaudfordringer – samfundet har. Det vil sige opretholde ejendomsretten, bekæmpe vold og kriminalitet og sørge for, at de svageste ikke falder igennem.

READ ALSO  US State Dept sanctions Chinese govt officials over ‘coercive influence activities’

Men staten kan naturligvis ikke effektivt udvikle teknologiske løsninger eller nye produkter, fordi den ikke har de incitamenter eller den dynamik det kræver, og fordi den ikke er konkurrenceudsat som os andre. Ingen af os Lars’er kan lave et dyrt og dårligt produkt, som folk er utilfredse med, og så tvinge folk til at bruge det. Derfor er vi istedet pisket til at forbedre og udvikle vore virksomheder løbende. Og vi har en god grund til det – for hvis vi ikke gør det, straffer markedet os og vi går konkurs. Det sker ikke for staten, uanset hvor tåbeligt den opfører sig – tværtimod så indkræver den blot flere ressourcer fra mere effektive og kompetente aktører i det private erhvervsliv. En dobbelt whammy, må man sige. Dum dig, og så ødelæg dem, der ikke dummer sig, for at betale for dine egne fejl.

Lars har således helt i, at teknologien og erhvervslivet vil løse vores udfordringer i fremtiden, og staten gør bedst i at blande sig så lidt som overhovedet muligt. Sådan har det altid været og sådant vil det blive ved med at være. Og en af grundene til at vi gør det, er også, at det giver belønninger, der gør at vi kan have det godt og købe en båd eller en bil. Hvis det gør så ondt på skribenten, så bed din fotograf istedet tage deres billeder, der hvor erhvervsfolk bruger det meste af deres tid – på arbejde. Det tror jeg også, at vi ville foretrække.

Nej, Lars Tvede, mere teknologi og mindre stat er ikke løsningen på tidens udfordringer

READ ALSO  Erdoğan's New Charm Offensive: Bogus Democratic Reforms

Lars Tvedes svar på samfundets store udfordringer er en radikal dereguleret minimalstat. Ifølge ham vil teknologien ligesom verdenskommunismen af sig selv skabe et bedre samfund, men han tager fejl, skriver Timme Bisgaard Munk.