Lars Seier Christensen via Facebook

Jeg bliver altid lidt forstemt, når jeg læser denne type artikler – for på en måde, ja, hvor er det rigtigt dejligt at have tingene for sig selv. Men på den anden side, hvor er det selvovervurderende, elitært og grundlæggende usympatisk ikke at kunne unde andre mennesker samme oplevelse som din egen. Det minder mig iøvrigt meget om klimadebatten, hvor vores egen velstand og sikkerhed er på plads, mens vi bekymrer os meget om hvordan vi kan begrænse at indere, kinesere og afrikanere får samme muligheder – blot fordi de også drømmer om at have et godt liv ligesom os i Vesten.

Min far interesserede sig meget for antikken og det afspejlede sig på hans søn, der nød at besøge klassiske steder fra især Romerrigets tid – at spadsere rundt på Forum Romanum, Palatinerhøjen, i Pompeio eller ved Tiberius villa på Capri som 10-12 årig dreng var fantastisk. Og selvom det er mindre end 50 år siden, så havde vi det meget for os selv. Man kunne vitterligt bevæge sig rundt i halve timer de steder dengang, uden at se mere end maksimalt en håndfuld andre mennesker, mange gange slet ingen. Det fredelige miljø gjorde det nemmere at forestille sig, hvordan livet for et par tusinde år siden må have været end i dag, hvor man kæmper med store grupper af kinesiske og japanske turister om at få et godt billede af de steder man engang havde nærmest for sig selv.

Gid alle de andre ikke var der!

Men betænk lige hvorfor de er der? Det skyldes en fantastisk udvikling i verdensøkonomien og friheden til at rejse udenfor deres egne nationers grænser, som gør at folk, der ikke kunne drømme om den slags oplevelser dengang, fordi de levede på et eksistensminimum i Asien eller på lave indkomster i Vesten, idag har samme privilegier som kun de allerrigeste havde for 50 eller 100 år siden. Hvilken fantastisk og glædelig udvikling.

READ ALSO  Austrian government steps up protection of churches after Vienna attack in run-up to Christmas

Og vær ikke bekymret for de rigeste, for de er allerede rykket videre til særligt luksuriøse resorts og store lystyachter, hvor denne artikels skribent næppe kommer til at befinde sig særlig ofte. Så store dele af verdens befolkning – på alle niveauer, og se roligt bort fra Gini-koefficienten – har det bare langt bedre end nogensinde før. De lever også længere, sundere, og har adgang både til uddannelse, informationer og materielle goder som ingen generation i menneskehedens historie. Procentdelen af fattige styrtdykker, og middelklassen eksploderer i størrelse verden over.

Det er om noget en udvikling vi alle burde begejstres over snarere end at ærgre os over at vi ikke kan have en kliche selfie opportunity for os selv!

Og de gode nyheder er, at hvis man tænker sig bare en lille smule om, istedet for at følge i DiCaprios fodspor, så er der masser af frihed og eksklusiv ensomhed at nyde. Og man behøver ikke at tage til Canadas dybe skove eller Antarktis vidder for at finde det.

Jeg var på Anholt sidste uge, og jeg sværger på, at – et par kilometers gang fra havnen – er de tomme strande der på øen mindst lige så smukke som de omtalte turistfælder i artiklen. Jeg spadserede også ud i Anholt-ørkenen og havde den fuldstændigt og aldeles for mig selv i timevis.

Så nap du færgen til Anholt Havn, kære Nathalie, opsøg din egen frihed og glæd dig over, at andre end dig selv også har økonomisk mulighed for at leve et bedre liv end deres forfædre. Vi lever i en fantastisk tid, hvor mulighederne står i kø for uendeligt mange flere mennesker end nogensinde før i verdenshistorien – og det bliver kun bedre herfra, hvis vi da kan unde de andre også at være med.

READ ALSO  Four Iranians on trial in Belgium over suspected France bomb plot in European first

Nathalie Ostrynski: Selfie-turismen er ved at hive al glæde ud af livet som rejsende

Jeg nåede lige at få et foto på Maya Bay. Kort tid efter vores ferie blev den lukket af de thailandske myndigheder, fordi den har lidt for stor overlast af de årlige millionbesøg fra turister. Den er lukket til 2021. Måske burde den aldrig åbne igen, skriver Nathalie Ostrynski.