Numbers & Statistics

Minister: EU må hurtigere få reguleret skadelig kemi i legetøj

By  | 


EU-Kommissionen sover i timen, når det gælder beskyttelsen af Europas børn. Det er meldingen fra en række medlemslande anført af Danmark i et brev til EU’s industri-kommissær Elżbieta Bieńkowska.

Der skal mere fart på EU’s indsats med at beskytte børn mod skadelig kemi i legetøj. Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen samler nu en gruppe lande om et fælles brev til EU-Kommissionen, hvor de udtrykker deres utilfredshed. 

– EU arbejder simpelthen for langsomt på dette område. Vi er nødt til at sætte farten op for at sikre, at vores børn ikke er omgivet af legetøj, som kan afgive skadelige stoffer, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Bedre beskyttelse af ældre børn
Ministeren udtrykker sammen med kollegerne i Sverige, Norge, Finland, Belgien, Holland, Ungarn, Tjekkiet, Luxemburg, Frankrig og Litauen utilfredshed på en række punkter. Bl.a. at Kommissionen ikke har sat nye lavere grænseværdier for kemikalier i legetøj til afstemning, selvom der har været enighed i mere end et år. De gældende grænseværdier for visse kemikalier i legetøj burde derfor være lavere. 

Samtidig kan man i dag ikke sætte nye grænseværdier for legetøj til børn over tre år, hvilket betyder, at den aldersgruppe ikke kan beskyttes tilstrækkeligt. Derfor beder ministrene i fællesskab om at få ændret legetøjsdirektivet.

– Kommissionen sidder på hænderne og gambler med børns sikkerhed, når de ikke gør noget. Brevet er en kraftig opfordring til at handle, når vi allerede ligger inde med nok viden til at regulere flere stoffer. Faste grænser for de kemikalier, vi ved giver problemer i legetøj, vil også være en fordel for industrien, så de ved, hvad de skal forholde sig til. Jeg tror ikke, at der er nogen, der med åbne øjne putter gift i legetøj, siger Jakob Ellemann-Jensen.

READ ALSO  Show Me the Money

Miljø- og fødevareministeren og erhvervsministeren skærpede i februar straffen for at sælge ulovligt legetøj.

Yderligere oplysninger:
Pressesekretær i Miljø- og Fødevareministeriet Rune Gleerup, tlf. 9133 4766, rugle@mfvm.dk
 Via Miljø- & Fødevareministeriet

Print Friendly, PDF & Email

Hold dit netværk orienteret