Lars Tvede via Facebook

Min bog "Kriser, krak og kaviar" starter med historien om skotten John Law, som indfører papirpenge i Europa. Dette efter at han har dræbt en mand, der udfordrede ham til duel, hvorefter Law flygtede fra et fængsel i Skotland. Han blev senere via mange omveje en slags nationalbankdirektør i Frankrig og ven med ireren Richard Cantillon, der var født ludfattig, men som arbejdede sig op til en gigantisk formue.

Law arrangerede nu et guldgrave-program i Mississippi, og Cantillon opkøbte enorme jordarealer der. De stødte dog på flere fjendtlige indianere og smitsomme sygdomme end guldklumper, så det løb lidt ud i sandet.

Senere begyndte Cantillon med stor profit at spekulere imod den franske valuta, hvilket fik John Law til i kongehusets navn at udvise ham. Hvorefter Cantillon på de britiske øer stiftede et firma med den engelske spekulant Joseph Edward ”Smukke” Gage. Det var i 1718.

Smukke Gage havde tjent så meget på spekulation i John Laws projekter (som Cantillon i øvrigt havde bidraget til at finansiere), at han i fuld alvor forsøgte at købe Polen af dets konge. Da det blev afslået, forsøgte han i stedet at købe Sardinien, men også det var forgæves.

Senere, formentlig i 1730, skrev Cantillon i øvrigt verdens første sammenhængende bog om nationaløkonomi, hvorfor han i dag ofte kaldes verdens første økonom.

Og på min væg derhjemme hænger et billede, som antages at være malet af Nicolas de Largillière, som var Cantillons portrætmaler samt i øvrigt storinvestor i John Laws firma – og som tit kom i Laws bank og boede lige i nærheden af Law. På en god dag tror jeg, mit billede faktisk er et portræt af John Law.

READ ALSO  Bertelsmann in pole position to acquire Simon & Schuster

PS. Når Trump kommer til Polen, kan han lige spørge om det er til salg. Ganske vist sagde de nej til Smukke Cage, men that was then – this is now. Og jeg forstår, at Trump er ret populær der. Sardinien skal han til gengæld næppe regne med; de forsøger pt. at blive en kanton i Schweiz.

.