Financial news

Min bog "Kriser, krak og kaviar" starter med historien om skotten John…

By  | 

Lars Tvede via Facebook

Min bog "Kriser, krak og kaviar" starter med historien om skotten John Law, som indfører papirpenge i Europa. Dette efter at han har dræbt en mand, der udfordrede ham til duel, hvorefter Law flygtede fra et fængsel i Skotland. Han blev senere via mange omveje en slags nationalbankdirektør i Frankrig og ven med ireren Richard Cantillon, der var født ludfattig, men som arbejdede sig op til en gigantisk formue.

Law arrangerede nu et guldgrave-program i Mississippi, og Cantillon opkøbte enorme jordarealer der. De stødte dog på flere fjendtlige indianere og smitsomme sygdomme end guldklumper, så det løb lidt ud i sandet.

Senere begyndte Cantillon med stor profit at spekulere imod den franske valuta, hvilket fik John Law til i kongehusets navn at udvise ham. Hvorefter Cantillon på de britiske øer stiftede et firma med den engelske spekulant Joseph Edward ”Smukke” Gage. Det var i 1718.

Smukke Gage havde tjent så meget på spekulation i John Laws projekter (som Cantillon i øvrigt havde bidraget til at finansiere), at han i fuld alvor forsøgte at købe Polen af dets konge. Da det blev afslået, forsøgte han i stedet at købe Sardinien, men også det var forgæves.

Senere, formentlig i 1730, skrev Cantillon i øvrigt verdens første sammenhængende bog om nationaløkonomi, hvorfor han i dag ofte kaldes verdens første økonom.

Og på min væg derhjemme hænger et billede, som antages at være malet af Nicolas de Largillière, som var Cantillons portrætmaler samt i øvrigt storinvestor i John Laws firma – og som tit kom i Laws bank og boede lige i nærheden af Law. På en god dag tror jeg, mit billede faktisk er et portræt af John Law.

READ ALSO  Trump invokes Defense Production Act to stop export of masks

PS. Når Trump kommer til Polen, kan han lige spørge om det er til salg. Ganske vist sagde de nej til Smukke Cage, men that was then – this is now. Og jeg forstår, at Trump er ret populær der. Sardinien skal han til gengæld næppe regne med; de forsøger pt. at blive en kanton i Schweiz.

.

Print Friendly, PDF & Email

Hold dit netværk orienteret