Via DR Penge

Inden studiestart planlægger Terese Thygesen at tage til København og bo midlertidigt hos forældrenes venner, mens hun forsøger at skabe sig det netværk, hun mener, der skal til.

– Jeg tror, det hjælper, når jeg lærer nogen at kende. Krav til boligen har jeg ikke så mange af. Jeg ved godt, at jeg ikke kan forvente at få det samme i København som i Ribe, så det skal nok lykkedes at få noget permanent på et tidspunkt.

Manglen på boliger er stor

I løbet af den næste måned vil flere tusinde studerende være i samme situation som Terese og Mikkel. Der er nemlig stor mangel på boliger til de mange studerende, mener Dansk Byggeri og Lejernes LO.

– Når mange studerende skal ind på boligmarkedet på en gang, så bliver der kamp om de få mindre boliger, der er til at betale, siger økonomisk konsulent i Dansk Byggeri Sebastian Kaldahl.

Siden 2008 er antallet af studerende, som er blevet optaget på en videregående uddannelse, steget med knap 50 procent, og Dansk Byggeri vurderer, at omkring 22.000 personer skal finde en bolig inden september.

Imens er der kun kommet 2.593 nye boliger under 74 kvadratmeter i København siden 2010. I samme periode er antallet af boliger under 74 kvadratmeter steget med 7.440 i Aarhus.

Direktør i Lejernes LO Hovedstaden, Claus Højte, er bekymret for de unge. Ikke mindst fordi boligmanglen ifølge ham rammer socialt skævt.

Ida brød med kusinen og fik bolig

21-årige Ida Jacobsen fra Gevninge ved Roskilde, der skal læse farmaci på Københavns Universitet, fik et værelse i sidste uge.

Fra 1. august skal hun bo på Nørrebro i en lejlighed med en anden studerende, hun har mødt en enkelt gang, og hun er godt tilfreds. Huslejen er til at betale, og det er tæt på studiet.