Via DR Penge

Allerede ved udgangen af året skulle et spritnyt automatisk inddrivelsessystem kaldet PSRM være køreklart og begynde at inddrive den bugnende gæld til det offentlige.

Men det går sløvt med at få de næsten 800 offentlige kreditorer, som skal inddrive gæld via det nye system, ombord.

Derfor har skatteminister Morten Bødskov (S) i dag valgt at udskyde et fuldt funktionsdygtigt PSRM med i hvert fald to år – og med risiko for yderligere forsinkelser.

– Hovedudfordringen er at få alle de kreditorer koblet på, og der ligger en tidsplan, der på ingen måde holder, sagde Morten Bødskov på et pressemøde.

Skattevæsenets egne systemer

I februar kunne den tidligere skatteminister Karsten Lauritzen (V) ellers fortælle, at PSRM var på skinner. Han forventede, at alle de offentlige kreditorer, som blandt andre tæller kommuner, Rigspolitiet og skattevæsenets egne systemer, ville være tilkoblet det nye it-system allerede ved udgangen af i år.

Men den tidsplan er urealistisk, lyder det nu fra Morten Bødskov.

Foreløbigt er det kun lykkedes 80 offentlige kreditorer at blive tilkoblet det nye system. Og der kan gå flere år endnu, før alle er med ombord.

Det er særligt skattevæsenets egne systemer, som bøvler med at blive koblet sammen med det nye it-system, som ellers er bestilt af Skatteministeriet.

Konkret er tidsplanen nu rykket sådan, at hovedparten af kreditorerne ventes ombord i 2021, men med risiko for yderligere forsinkelser.

Gælden vil vokse

Mens der knokles for at igangsætte et nyt it-system, som kan sikre, at danskernes gæld til det offentlige bliver halet ind til statskassen.

Så er der også gang i et stort oprydningsarbejde, efter det kuldsejlede automatiske inddrivelsessystem, Efi, i 2015 efterlod gældssinddrivelsen i et stort kaos.

Fra 2015 til 2018 blev gælden til det offentlige fordoblet og har i dag rundet 118 milliarder kroner.

Med udskydelsen forventer Bødskov, at gælden til det offentlige får yderligere et nøk opad.

– I den periode vil vi se, at gælden stadig vil stige, siger Morten Bødskov, som heller ikke afviser, at Folketinget kommer til at vedtage yderligere en eftergivelse af danskernes gæld.

I december sidste år fik en halv million danskere slettet gæld for samlet 5,9 milliarder kroner.