Financial news

Louisiana-købet – Wikipedia, den frie encyklopædi

By  | 

Lars Tvede via Facebook

HVORFOR IKKE TALE MED TRUMP?
Danmarks regering har i stærke vendinger afvist diskussion om salg af Grønland. Den har ikke afvist et møde som sådan, men det gjorde han altså på baggrund af denne reaktion. I den almindelige debat ser man, at mange er tøsefornærmede over, at et salg af et landområde overhovedet kan diskuteres.

Det er dog ganske normalt og ofte umådelig positivt, at territorier fredeligt skifter tilhørsforhold. Lad mig give nogle få eksempler blandt utroligt mange:

– Danmark solgte Sankt Thomas, Sankt Jan og Sankt Croix til USA i 1917.

– Island var oprindelig dansk men blev selvstændigt i 1918.

– Efter Versailles-freden i 1919 blev der afholdt en serie regionale afstemninger om ønsket tilhørsforhold i befolkningerne i det dansk-tyske grænseområde, hvorefter grænsen blev flyttet.

– Schweiz bestod oprindelig kun af tre kantoner, derefter har de øvrige 23 ved gensidig fredelig aftale tilsluttet sig (Der har på det seneste været bevægelser i Norditalien og på Sardien, der ønskede tilslutning som nye kantoner i Schweiz).

– USA købte i 1803 godt 22% af sit nuværende areal af Frankrig for en pris, der svarer til ca. 390 milliarder nutids dollars. Området rummer hele eller dele af staterne Arkansas, Missouri, Iowa, Minnesota, North Dakota, South Dakota, Nebraska, New Mexico, Texas, Oklahoma, Kansas, Montana, Wyoming, Colorado og Louisiana.

– Californien, Vermont, West Florida, Fredonia, Republic of Indian Stream og Texas var uafhængige stater før de ved fredelig gensidig overenskomst tilsluttede sig USA.

– USA købte Alaska fra Rusland i 1867.

– I 1959 stemte 94.3% af indbyggerne på Hawaii for at blive en stat i USA, hvilket de så blev.

READ ALSO  Clayton Christensen, author of ‘The Innovator’s Dilemma’, 1952-2020

– Puerto Rico har efter en folkeafstemning besluttet at ansøge om at blive en amerikansk stat (de har allerede administrativ tilknytning.)

Og sådan kan jeg fortsætte. American Samoa, Guam, Northern Mariana Islands, og (tidligere danske) Virgin Islands er eksempelvis under amerikansk administration og kan ansøge om at blive stater. Jugoslavien blev opdelt i mindre nationer. Osv, osv.

Helt overordnet mener jeg, at langt de fleste af de nævnte grænseændringer har været positive for de involverede befolkninger og for verden som helhed, og de er så sandelig langt bedre end dem, der sker ved vold (Der er dog også problematiske fredelige grænseændringer).

Hvorfor er Trump interesseret Grønland? Jeg kan godt se et psykologisk ”make America great” argument, ligesom jeg kan se et psykologisk dansk ”make Denmark small” modargument.
Men hvorfor ikke tage en ordentlig snak om Trumps egentlige motiv?

Et rationelt amerikansk motiv ville være militært. Grønland har enorm militær betydning – også set fra Kinas og Ruslands perspektiv – og Danmark har ikke en Kinamands chance for at forsvare det militært. Kinas militærbudget er 250 milliarder dollars. Ruslands er godt 60 milliarder. Danmarks er 4 milliarder. USAs er i øvrigt 650 milliarder. Så Danmarks 4 milliarder forsvinder lidt … Kun den danske deltagelse i NATO (hvor Danmark overhovedet ikke lever op til sine forpligtelser) gør vel, at det ikke allerede er taget. De facto er det USA, der har garanteret den fortsatte danske tilknytning.

Hvorfor ikke tage et møde med Trump for at høre, hvad hans dybeste motiver for udspillet egentlig er? Forstår man folks egentlige motiver, kan man ofte finde en løsning, der gør alle lidt (eller meget) gladere. Jeg aner ikke, hvad der kunne komme ud af det, men langt det meste af Grønland er totalt ubeboet, og måske kunne USA købe et ubeboet hjørne, leje et hjørne i 100 år, betale for at lave en militær-base mere, købe mine-rettigheder, samarbejde om whatever, who knows. Men snak dog om det og forstå tankegangen bag. Om ikke andet så det. Man kan altid sige tak, men nej tak efter en snak. Eller skyde en diskussion til hjørne.

READ ALSO  U.S. bank regulator sharpens teeth on Wells Fargo, surprising critics

PS: Apropos skyde til hjørne: Personligt vil jeg ikke udelukke, at der om f.eks. 10 år kommer et dansk EU-daxit scenarie, hvor Danmark pludselig får akut behov for en frihandelsaftale med det gigantiske NAFTA frihandelsområde (USA, Canada, Mexico og formentlig for længst UK), hvor Grønlands-spørgsmålet kan blive en vigtig brik.

Louisiana-købet – Wikipedia, den frie encyklopædi

Louisiana-købet (engelsk: Louisiana Purchase/fransk: Vente de la Louisiane) var en handel, der med et slag i 1803 fordoblede USA's daværende areal. For 15 millioner dollars købte USA et areal på 2.144.476 km² af Frankrig. Dette svarer til en pris af ca. 7 dollars pr. kvadratkilometer eller knap…

Print Friendly, PDF & Email

Hold dit netværk orienteret