Via DR Penge

Politikerne har rettet det kritiske blik mod en række udbydere af forbrugs- og kviklån.

De bliver kritiseret for at give alt for dyre lån til mennesker, som har svært ved at betale pengene tilbage.

Et truende lovindgreb mod kviklånsbranchen får nu brancheforeningen Digitale Långivere til at præsentere foreningens egne forslag til en regulering af markedet.

– Vi ved, at regeringen i sit lovkatalog har bekræftet, at man fremsætter et nyt lovforslag. Samtidig har vi fået mere data fra gældsrådgivere om, hvor forbrugernes gældsproblemer ligger, siger Jens-Ole Kyhl Klitgaard, der er talsmand for brancheforeningen.

Loft over omkostninger

I stedet for et loft over de såkaldte årlige omkostninger i procent, ÅOP, som blandt andet Socialdemokratiet og SF har foreslået, så ser Digitale Långivere hellere, at politikerne laver et loft over de samlede låneomkostninger.

Men i princippet kan man vel med jeres forslag stadig låne 10.000 kroner og ende med at betale 20.000 kroner for at have lånet i en måned?

– Det kan du godt, hvis du har lyst til at tage imod det tilbud. Men dér er der i dag ret klare retningslinjer for, hvordan man skal informere kunderne om prisen. Jeg vil mene, at man som forbruger kan finde et bedre tilbud. Men kan man ikke det, ja så kan det godt lade sig gøre, siger Jens-Ole Kyhl Klitgaard.

‘ÅOP er misvisende’

Forbrugerorganisationen Forbrugerrådet Tænk har tidligere luftet ideen om et ÅOP-loft på 20 procent.

Men det er ikke rimeligt at tage udgangspunkt i ÅOP, fordi kviklånsfirmaerne ifølge Digitale Långivere låner deres penge ud til forbrugerne i kortere perioder, mener Jens-Ole Kyhl Klitgaard.

Reklamer er ikke med

Ud over loftet foreslår Digitale Långivere også et fælles gældsregister, og branchen vil også gerne give penge til gældsrådgivning, men kun hvis alle udbydere af lån gør det samme.

– Hvis bankernes brancheforening, Finans Danmark, og Finans og Leasing, der er brancheforening for forbrugslånsselskaber, er klar til at bidrage med den andel af misligholdt gæld, som deres medlemmer er skyld i, så vil vi gerne i dialog med dem. Men det har hidtil ikke været noget, de har været interesserede i, siger Jens-Ole Kyhl Klitgaard.