Via DR Penge

Ulighed og bobler

Sidste gang USA’s centralbank skruede ned for styringsrenten var i efteråret 2008, da finanskrisen netop havde slået benene væk under verdensøkonomien.

Siden har FED flere gange puffet renten op til sit nuværende niveau på omkring 2,5 procent. Forventningen fra markedet er, at der over den næste tid skal skæres en pæn luns af det tal.

Og det er i sig selv historisk, forklarer Anders Svendsen:

– Det er første gang, man starter en rentenedsættelsescyklus i så lavt et renteniveau. Men vi må nok også indse, at det er den virkelighed, vi lever i nu. Og kigger man mod Europa ligger renten jo også markant lavere, siger han.

Målet med en rentenedsættelse er at sikre høj aktivitet i økonomien.

– Lave renter har kæmpe effekter. Den ene effekt er, at der risiko for finansielle bobler. Bobler på boligmarkedet, bobler på aktiemarkedet, bobler på obligationsmarkedet. Kigger man tilbage på finanskrisen, så var en del af forklaringen de historisk lave renter, som var med til at presse boligpriserne op i USA og i dele af Europa, siger chefanalytikeren.

Kort før USA’s centralbank offentliggør sin formodede rentenedsættelse, er USA’s præsident, Donald Trump, ude med riven, fordi han ikke mener, “The Fed” gør “nok”.