Financial news

Korrespondent: Klar optrapning, når USA kalder Kina for ‘valutamanipulator’ | Penge

By  | 

Via DR Penge

Fronterne er trukket kraftigt op efter de seneste dages udvikling i den efterhånden glohede handelskrig mellem USA og Kina.

Senest har det amerikanske finansministerium officielt valgt at betegne Kina som en “valutamanipulator”.

Det er en titel, som USA før har brugt om Kina, forklarer DR Nyheders økonomikorrespondent, Casper Schrøder.

– ”Valutamanipulator” er en betegnelse, som USA har en årtier lang tradition for at bruge, og den er først og fremmest symbolsk, siger han.

Men det er samtidig en klar eskalering af konflikten, når USA nu hiver den titel frem, mener han.

– Det er en alvorlig eskalering, at spørgsmålet om valutamanipulation bliver bragt så direkte ind i handelskrigen, siger økonomikorrespondenten.

USA: Valutakurs bruges som våben

Ifølge USA’s præsident, Donald Trump, var det ikke almindelige markedsbevægelser, da valutakursen i Kina pludselig faldt. Kina har dog afvist beskyldningerne.

– Kina siger, at kursfaldet kom naturligt i markedet, efter at Trump eskalerede handelskrigen med varsling af mere told. For kort tid siden kom Den Internationale Valutafond, som holder øje med efterlevelsen af de internationale regler, til den samme konklusion, at Kina ikke manipulerer sin valuta. Nu skal de formentlig tage stilling til det igen, siger Casper Schrøder.

USA anklager på den måde Kina for at bruge sin valutakurs som et våben i handelskrigen. Hvis beskyldningerne er korrekte, så er det i strid med internationalt aftalte regler, fortæller Casper Schrøder.

Handelskrig raser videre

De seneste dage har både USA og Kina valgt at lægge ekstra told på hinandens varer.

Først var det præsident Trump, der på Twitter meldte ud, at kinesiske varer til en værdi af 300 milliarder dollar vil blive pålagt en told på ti procent.

Så fulgte Kina efter med en boykot amerikanske landbrugsvarer.

Og nu ser handelskrigen ud til at gå ind i en fase, hvor det i høj grad handler om at pege fingre af hinanden og på den måde søge international opbakning i konflikten, vurderer Casper Schrøder.

– Ved offentligt at udpege handelspartnere som ”manipulatorer” forsøger USA at lægge et globalt politisk pres på bestemte lande for at få dem til at ændre adfærd.

– Nu handler det ikke længere om at hjælpe sine egne virksomheder lidt for meget på vej og gøre livet surt for det andet lands virksomheder. Nu retter fokus sig mod styringen af hele det økonomiske system, og det er en ny fase af konflikten, siger Casper Schrøder.Print Friendly, PDF & Email

Hold dit netværk orienteret