Vi kan ikke tage fred og frihed for givet.
 
Udenrigsminister Jeppe Kofod deltager i dag i en historisk mindehøjtidelighed i Polen for udbruddet af 2. verdenskrig den 1. september 1939.
 
Markeringen finder sted på Piłsudski-pladsen i det centrale Warszawa med deltagelse af stats- og regeringschefer fra Nato- og EU-lande – og taler af den tyske forbundspræsident Steinmeier og den polske præsident Duda under overskriften ”Memory and Warning.
 
Udenrigsminister Jeppe Kofod siger:
 
”Vi markerer i dag 80-året for udbruddet af 2. verdenskrig, da nazisterne invaderede Polen den 1. september 1939. Det blev startskuddet til den mest ødelæggende og rædselsfulde krig verden endnu har set. 2. verdenskrig ændrede verden for bestandig og kostede mange millioner af mennesker livet. I dag sænker vi hovedet i respekt for krigens ofre. Samtidig må vi huske at løfte blikket og reflektere over Europas historie. For vi kan ikke tage fred og frihed for givet. Det viser historien med alt tydelighed.”
 
”Den fred og frihed, som vi nyder godt af i dag, hviler på stærke samarbejdsinstitutioner som EU og NATO. Den hviler på et stærkt venskab mellem Europa og USA. Og den hviler på den grundlæggende idé om en regelbaseret verdensorden bygget på samarbejde og et fælles ansvar for Verden.”
 
”Dagen i dag bruger vi til at løfte blikket. Dagen i dag bruger vi til at reflektere over Europas historie. Dagen i dag bruger vi til at minde hinanden om, at vi ikke kan tage den tryghed og velfærd for givet, som vi nyder som borgere i frie samfund. Vi hæver os over dagligdagens politiske uenigheder og trakasserier. Og sammen med vores allierede fra 2. verdenskrig ringer vi med fredens klokke i hjertet af Warszawa, som stort set blev jævnet med jorden under krigen.”
 
Foruden deltagelsen i markeringen af 80 året for udbruddet af 2. verdenskrig mødes udenrigsminister Jeppe Kofod også med sin polske kollega Jaceok Czaputowicz for at drøfte EU, Rusland, klima- og energi mv. Og her kan de to udenrigsministre udover de aktuelle politiske emner også fejre 100 året for de bilaterale forbindelser mellem Polen og Danmark.
 
I det hele taget er 2019 et historisk år for Danmarks og Polens fælles europæiske historie.
 
Det er 30 år siden, at den kolde krig sluttede og muren faldt.
 
Det er 20 år siden, at Danmark sammen med Polen og Tyskland gik sammen om det første multinationale militære hovedkvarter placeret i Polen. Folketingsbeslutningen om dansk deltagelse heri var i øvrigt Udenrigsminister Jeppe Kofods første Folketingssag som nyvalgt folketingsmedlem i 2008.
 
Og det er 15 år siden, at Polen og mange andre gamle østbloklande kom med i EU.

READ ALSO  What a Biden Administration Means for Border Security

For yderligere kontakt:
Poul Kjar, tel.: 41865975Via Udenrigsministeriet