Via Daytrader.dk

Bitcoin har igennem de seneste år været genstand for et stærkt stigende opmærksomhed. En del af hypen skyldes naturligvis de ekstremt høje stigninger, som den nye kryptovaluta har oplevet siden dengang. Havde man i maj 2010 investeret 200 kroner i bitcoin, ville man i dag have næsten 900 millioner på kontoen. Ja, 900 millioner!

I de seneste år har kryptovalutaen oplevet ekstremt store stigninger, dog med vilde sving undervejs, men samlet set er værdien steget hele 1300%. Det betyder naturligvis, at millioner af nye investorer kommer til, og at interessen for at købe bitcoins er højere end nogensinde før.

Bitcoin har haft en eksplosions-agtig vækst siden skabelsen i 2009.

I denne artikel vil vi give svarene på nogle af de basale spørgsmål, som man kan stille sig selv omkring bitcoin:

Hvordan køber man bitcoin?
Hvordan spekulerer man i bitcoin via en kontrakt?
Hvad koster det at købe bitcoin via en kontrakt?
Hvad er bitcoin, og hvordan fungerer valutaen?
Hvorfor købe bitcoin?
Hvad kan man købe for bitcoin?
Hvad er kursen på bitcoin?
Hvordan tjener/”miner” man bitcoins?
Hvad er en wallet, og hvordan bruger man den?
Hvordan veksler/sælger man bitcoin?

Svar på spørgsmål:


Hvordan køber man bitcoin?
Bitcoin handles på en lang række platforme verden over. En af de platforme, som følger den EU-baserede finansielle lovgivning er handelsplatformen eToro.

Basalt er der to måder at handler bitcoin på.

  1. Den lette måde: Man spekulerer i prisen via en kontrakt, som følger prisen på bitcoin
  2. Man køber bitcoin og opretter en såkaldt wallet til at have dem i (mere besværligt)

Ønsker man udelukkende at spekulere i prisudviklingen – og har man ikke planer om at købe noget for sine bitcoins – så anbefaler vi, at man blot nøjes med at købe en kontrakt, hvor man følger prisudviklingen. Dette har en lang række fordele. Blandt andet behøver man ikke sætte sig ind i, hvad det vil sige at oprette en “wallet” og de andre tekniske spidsfindigheder, som der kommer af rent faktisk at eje bitcoin.

Man er også bedre beskyttet på flere forskellige måder. Dels er man på en handelsplatform som eToro beskyttet af den almindelige, EU-baserede lovgivning, som sikrer, at man får sine penge igen – op til 20.000 euro – i tilfælde af, at handelsplatformen skulle gå konkurs, eller en lignende ekstrem situation.

Vil du daytrade? Vi anbefaler handelsplatformen Markets til aktiv trading Se mere

Dette er man ikke sikret på de nyere bitcoin-børser.

Man er også mindre udsat for hacker-angreb. Det er en kendt sag, at hackere er meget interesserede i at stjæle folks bitcoin. Man har tidligere set, at Mt Gox-bitcoin-børsen blev hacket, hvorefter brugerne tabte tæt på en halv milliard dollars. Der er også risiko for digitalt tyveri, sådan som man så det på Bitfinex-børsen. Her er der som bruger ikke noget at gøre. Pengene er tabt.

Disse problemer kommer man ud over ved at spekulere i bitcoin-prisen via en kontrakt. Hvordan man gør det, er beskrevet herunder.


Denne lette måde: Sådan køber du bitcoin via en kontrakt

Handler man bitcoin via en kontrakt, så kan man mindske sin risiko noget i forhold til selv at handle bitcoin. Og så er det meget lettere at komme i gang.

Hvis du ikke skal bruge dine bitcoin til noget, men udelukkende ønsker at spekulere i prisen, så vil vi ikke anbefale at gå ud og købe rigtige bitcoin. Du får præcis den samme værdistigning med en kontrakt, som følger prisen – uden den risiko, der ligger i at handle på en ureguleret børs.


Hvad koster det at købe bitcoin via en kontrakt?

Der er umiddelbart kun én handelsomkostning, når du handler bitcoin via en kontrakt, og den kaldes spreadet. Det er forskellen mellem købs- og salgsprisen.

Her er et eksempel fra handelsplatformen eToro. Søger man inde på platformen på “bitcoin” eller forkortelsen “btc”, så får man en graf op, hvor der er den følgende bare i toppen.

Man kan her købe til kurs 14.593,64, og sælge/shorte markedet i kurs 14310,75. Når man sælger/shorter, så satser man på, at markeder går nedad. Differencen mellem købs- og salgsprisen er altså ca. 280, eller omkring 1,9%, og det er den udgift, man som trader eller investor betaler, når man foretager en handel. Det svarer til kurtagen, når man køber en aktie.

Vil du daytrade? Vi anbefaler handelsplatformen Markets til aktiv trading Se mere

Derudover skal man være opmærksom på, at hvis man ønsker at shorte bitcoin og satser på at markedet skal ned, så er der et “overnight fee”. Der betales altså et mindre gebyr hver dag for at shorte.

Man betaler ikke noget overnight-fee for at købe markedet. Det vil sige, at muligheden for at gå lang eller at satse på at markedet går opad, er det valg som er mest velegnet til langsigtet investering.

READ ALSO  Campbell Harvey – Global Macro Series – 19th August 2020


Hvad er bitcoin, og hvordan fungerer valuaten?

Bitcoin er en ny valuta, som blev skabt i 2009 af en person, som brugte dæknavnet Satoshi Nakamoto. Man har aldrig fundet ud af, præcis hvem personen er, eller om det måske dækker over en gruppe på flere personer. Gennem tiden er flere personer blevet mistænkt for at være Nakamoto, men foreløbig har intet kunnet bevises.

Dorian Satoshi Nakamoto blev fejlagtigt udnævnt til at være skaberen af bitcoin. Han afviste det selv og sagde, at han aldrig havde hørt om bitcoin.

En del af attraktionen ved bitcoin er, at transaktioner kan udføres uden mellemmand, det vil sige uden brug af banker. Bitcoin overføres altså direkte fra person til person, hvilket giver nogle fordele. Blandt andet er gebyrerne lavere end ved normale overførsler. På internationalt plan kan man bruge bitcoin til for eksempel at shoppe møbler på Overstock, til at booke hoteller på Expedia.

Men en del af attraktionen handler naturligvis i første omgang om mulighederne for at tjene penge ved at investere i bitcoin. Alene i 2017 steg kryptovalutaen over 1000%, og analytikere overgår fortsat hinanden i estimater for, hvor højt bitcoin kan nå, mens andre ser skeptisk til. I praksis har bitcoin på nuværende tidspunkt fået en position som “digitalt guld”, hvilket betyder, at det i første omgang er et investeringsobjekt, og en måde at investere eller opbevare sine penge.

Bitcoin er en decentraliseret valuta, som benytter sig af den såkaldte blockchain-teknologi. Den gør det muligt at sikre, at man ikke kan bruge en digital valuta to gange. Normalt kan man altid kopiere noget, som eksisterer i et digitalt format, men det kan ikke lade sig gøre i dette tilfælde.

Inden for virtuelle valutaer benytter man sig af blockchain for at sikre dette. Når man benytter bitcoin, bliver transaktionen sendt ud til bitcoin-netværket, hvor de såkaldte “miners” verificerer transaktionen. Der er altså ikke brug for en tredjepart som en bank til at verificere transaktionen, da dette bliver gjort af millioner af computere i bitcoin-netværetk. Alle transaktioner bliver logget og gjort tilgængelig i en slags offentlig “regnskabsbog”, som sikrer deres validitet og beskytter mod svindel.

Du kan se en lille video om bitcoin her:

Hver gang en transaktion finder sted, så vil al information – såsom kilde, destination, dato og tidspunkt – bliver samlet i det, der kaldes en blok (block). Denne blok indeholder transaktionen samt andre lignende transaktioner, som for nylig er blevet sendt til netværket. Validiteten af transaktioner ligger herefter i en kryptografisk beskyttet blok, som bliver tjekket og bekræftet af den kollektive computerkraft, som de såkaldte miners er i besiddelse af.

“Miners” er personer, som benytter en del eller hele deres computerkraft til at løse komplekse, matematiske problemer. Når problemerne er løst, så vil hele blokken og alle dens transaktioner bliver verificeret som legitime. Disse miners bliver så belønnet for deres arbejde ved hjælp af bitcoin.

Vil du daytrade? Vi anbefaler handelsplatformen Markets til aktiv trading Se mere

Efter dette bliver blokken koblet sammen med den seneste anden blok, og på denne måde skabes en kæde, som offentlig og kan ses af alle. Dog bliver navnene på de involverede personer i transaktionerne ikke offentliggjort. Denne proces fortsætter i det uendelige, og på denne måde bliver blockchainen udvidet og kopieret til millioner af computere. Dette sikrer, at den senest tilgængelige version af den offentlige “regnskabsbog” eksisterer overalt på nettet, og dermed er det stort set umuligt at omgøre de transaktioner, som allerede er blevet skrevet ind i den. For at kunne omgøre en transaktion, skulle man tage magten over 51% procent af computerne i netværket, og dette er i praksis ikke muligt.

Årsagen til, at mange mener dette kan have værdi, er at blockchain kan gøre det muligt at foretage overførsler af værdi uden en tredjemand som en bank, og meget hurtigere end man kan på nuværende tidspunkt.


Hvorfor købe bitcoin?

En del af attraktionen ved at købe bitcoin ligger naturligvis i de meget store stigninger, der har været igennem de seneste år. Mens mange traditionelle investorer har mødt kryptovalutaen med høj latter og råbt “boble”, så er bitcoin steget over 1000% i 2017.

En af de stærkeste kritikere har været chefen for investeringsbanken JPMorgan Chase, Jamie Dimon. Herunder kan man se en graf over hans udtalelser gennem tid, hvor han er gået fra at sige alt fra, at bitcoin ikke vil overleve til at bitcoin er et svindelnummer til senere, i begyndelsen af 2018, at udtale at han fortryder kommentaren om, at det er et svindelnummer.

I mellemtiden havde hans datter købt bitcoin.

Bitcoin er i løbet af den seneste tid blevet blåstemplet ved, at den kan handles som future på børserne CME og CBOE, og det har medført, at også større investorer nu har mulighed for at eksponere sig mod bitcoin.

READ ALSO  Key Time for Gold – NorthmanTrader

Mens bitcoin tidligere har været markedsført som en effektiv måde at håndtere og overføre penge til hinanden, er der nu andre kryptovalutaer, som må forventes at kunne klare dette bedre. Derimod kan der være nogle muligheder i at se bitcoin som et alternativ eller supplement til guld. Altså som en måde at opbevare værdi på. Da udbuddet af bitcoin er begrænset til 21 mio., vil udbuddet altså altid være konstant, men så længe efterspørgslen er stigende, så vil priserne også stige.

Bitcoin er dog også så småt begyndte at blive brugt som et betalingsmiddel mange steder rundt omkring i verden.


Hvad kan man købe for bitcoin?

Her er nogle af de steder i Danmark, hvor du kan betale med bitcoin:

Single.dk – Dansk datingportal
Hungry.dk – Køb take-away online og betal med Bitcoins
Café Guldhornene – Bar/Café i Centrum af københavn
Sankt Peders Café – Café i København
Dell – Internationalt computerfirma
Microsoft – Brugerne kan betale med Bitcoin i Xbox og Windows store
Liberal Alliance – Du kan betale med Bitcoins for et medlemskab
Bloomberg.com – Stort finansmedie
Virgin Galactic – Iværkstætteren Richard Branson firma, der blandt andet ejer Virgin Mobile og Virgin Airline
Zynga – Mobile-spil

Den københavns cocktailbar Aloë Bar har endda opsat en bitcoin-ATM, og man kan også få en drink, som er opkaldt efter bitcoin-skaberen Satoshi Nakamoto.

Vil du daytrade? Vi anbefaler handelsplatformen Markets til aktiv trading Se mere

Ud over dette er særligt lande som Schweiz og Japan langt fremme med at acceptere bitcoin som betaling for alverdens tjenester og produkter, men den reelle brug af kryptovalutaen er stadig meget lille, sammenlignet med den megen diskussion, der har været om den.


Hvad er kursen på en bitcoin?
Kursen på en bitcoin kan variere en smule fra børs til børs. Man kan se, hvad den aktuelle kurs på en af de største børser er herunder.

Selv om prisen på bitcoin kan variere fra børs til børs, så følger det som regel overordnet den samme udvikling, med mindre prisvariation. På det seneste har man set, at priserne kan være særligt høje på de sydkoreanske bitcoin-børser, hvor efterspørgslen har været særligt høj. Man kan finde et gennemsnit af kurserne på bitcoin og andre kryptovalutaer på coinmarketcap.com


Hvordan tjener/miner man bitcoins?

Bitcoin registreres som nævnt gennem blockhainen, som er den decentraliserede “regnskabsbog”, hvor alle bitcoin-transaktioner bliver skrevet ned, i blokke af flere transaktioner. Disse blokke tilføjes i en kæde, og deraf stammer navnet “Blockchain”. “Miners” verificerer så disse blokke og optjener bitcoin eller andre kryptovalutaer ved at gøre det.

I dag kræver det store, dyre computere at foretage “bitcoin mining”, da man skal løse meget komplekse matematiske problemer for at verificere blokkene af transaktioner. Beregninger bliver over tid stadigt mere vanskeligt og kræver derfor stadigt dyrere og stærkere maskiner. Som regel koster de flere tusinde dollars. For nogle år siden kunne man foretage beregninger på en helt almindelig PC.

Man behøver ikke selv forsøge at løse de komplicerede beregninger. Det gør computeren for dig. Du kan sætte den til netværket, downloade den rette software og lade den køre. Maskinerne bruger en masse elektricitet, de larmer meget og genererer en masse varme.

Processen kaldes “mining”, fordi der ligesom med olie eller guld er tale om et udbud, som ikke er uendeligt. Der kommer kun til at være 21 millioner bitcoin. Når en miner verificerer en block, så modtager de en lille andel af bitcoin som belønning, og det er den eneste måde, som der bliver dannet nye bitcoins på. De kan ikke duplikeres. Indtil nu, så er der omkring 16,8 millioner bitcoin i omløb, og fortsætter udviklingen i det nuværende tempo, vil det tage omtrent 100 år, før man når 21 millioner, som er endemålet.

Vil du daytrade? Vi anbefaler handelsplatformen Markets til aktiv trading Se mere

Omfanget af bitcoin, som minerne modtager, bliver halveret hver gang der går fire år. Det skete seneste i 2016 og er sket to gange i bitcoins historie. Den nuværende belønning ligger på 12,5 bitcoins for hver blok, som er blevet “mined”, altså verificeret. Der er mere konkurrence end nogensinde før på at mine bitcoin, og jo flere miners, som kommer ind i netværket, jo mere kompliceret bliver processen med at løse de matematiske problemer.

På nuværende tidspunkt er “guldfeberen” størst i Kina, hvor langt de fleste miners hører hjemme. Og firmaerne, som udvikler det avancerede udstyr lever godt på denne udvikling. Den største sælger af mining-udstyr er Bitmain fra Kina. Firmaet udvikler microchips. De amerikanske virksomheder AMD og Nvidia har også profiteret af bitcoin-boomet, da deres grafikkort bruges af mining-computerne.

READ ALSO  Key Time for Gold – NorthmanTrader

Er du interesseret i selv at komme i gang med at mine bitcoin eller andre kryptovalutaer, så start her


Hvad er en wallet, og hvordan bruger man den?

Ønsker man at investere i bitcoin på den lette måde, uden rent faktisk at eje bitcoin, så behøver man ikke læse afsnittet nedenfor. Det er beregnet til dem, der rent faktisk gerne vil eje bitcoin, fordi de måske vil bruge dem til noget konkret.

En bitcoin wallet er et software, som sikrer dig, at kun du har adgang til dine bitcoin. Bitcoin opbevares i sig selv ingen steder. Der er en såkaldt “private key”, som er en meget lang, hemmelig kode, der giver adgang til dine bitcoin. En wallet giver mulighed for at sende og modtage bitcoin, og den kan komme mange former: Som desktop-software, mobil-software, web-software eller som en hardware-wallet.

En bitcoin wallet bliver også kaldt en digital wallet. Ønsker man at eje bitcoin, så er det vigtigt skridt på vejen (medmindre man bare investerer i en kontrakt, som følger prisen på bitcoin). En wallet er modstykket til en fysisk pung. Men i stedet for rent fysisk at opbevare dine bitcoin, så indeholder din wallet relevant information om den sikre “private key”, som giver mulighed for at gennemføre transkationer.

Desktop wallets installeres på en almindelig computer og giver brugeren fuld kontrol over wallet. Den giver brugeren mulighed for at skabe bitcoin-adresser, som kan bruges til at sende og modtage bitcoin. Den giver også brugeren mulighed for at opbevare sin private key. Nogle af de mest kendte desktop wallets er Bitcoin Core, Armory, Hive OS X og Electrum.

Mobil-wallets kan udføre de samme funktioner som en desktop wallet, og den kan hjælpe dig med at betale direkte overalt. Den kan også give dig mulighed for let at lave betalinger med mobilen via en NFC-scanning eller QR-kode. Bitcoin Wallet, Hive Android og Mycelium Bitcoin wallet er nogle af de mest kendte mobil-wallets.

Web wallets giver dig mulighed for at bruge bitcoin overalt, fra enhver browser eller mobil. Vælger man en web-wallet, bør man være særligt påpasselig, da walleten opbevarer dine private keys online. Coinbase og Blockchain er populære web wallet-udbydere.

Hardware wallets er der færre af, men flere er på vej. En hardware wallet kan opbevare din private key elektronisk og facilitere udbetalinger. Et godt eksempel på en hardware wallet er Ledger Nano S 

Vil du daytrade? Vi anbefaler handelsplatformen Markets til aktiv trading Se mere

At opbevare din bitcoins sikkert er afgørende. Nogle af de mest brugte teknikker er: at benytte et stærkt password til sin wallet, og at vælge “cold storage”, det vil sige at opbevare sin private key offline, hvor hackere og andre ikke kan få adgang til den.


Hvordan veksler man bitcoin?

Når man læser på Internetfora kan man få det indtryk, at det kan være svært at veksle sine bitcoin eller at komme af med dem igen. Dette er naturligvis helt forkert. Der foregår mange millioner af handler hver dag mellem for eksempel bitcoin og dollars, og handler man på en af de store bitcoin-børser, vil man kunne veksle kryptovalutaen om til dollars eller euro med det samme.

En af de største børser for køb og salg af kryptovaluta er Kraken.com. Daytrader.dk vil dog ikke anbefale at benytte denne børs, da de på grund af de seneste måneders ekstreme kundetilgang har meget svært ved at nå at svare på alle spørgsmål. Vi har oplevet ved at uheld at blive lukket ude fra vores konto, og det tog efterfølgende 12 dage at komme i kontakt med supporten.

Derfor anbefaler vi at købe bitcoin som en kontrakt – det, som vi kalder “den lette måde”. På denne måde får man andel i den samme procentvise stigninger, når man handler bitcoin eller andre kryptovalutaer. Men man slipper for at oprette en wallet, og er mindre udsat i forhold til hacking-angreb og lignende. Ud over det så kan man også være sikker på, at ens bank vil tage imod pengene, som man hiver ud. Mange danske banker har udtalt, at de ikke vil tage imod gevinster fra kryptovaluta-spekulation.

Læs mere om, hvordan du spekulerer i bitcoin på den lette måde her.

Er du interesseret i bitcoin? Så bør du også læse om Ethereum, som af mange opfattes som “den næste bitcoin”

Vil du daytrade? Vi anbefaler handelsplatformen Markets til aktiv trading Se mere

image_pdfimage_print

Kommentarer