Via DR Penge

Der var kaos i de danske lufthavne i går, hvor det britiske rejseselskab Thomas Cook meddelte sin konkurs. Det efterlod hundredvis af Spies-kunder i uvished, fordi Spies er ejet af det konkursramte selskab.

Efter flere aflysninger begyndte Spies så her til morgen at flyve danske gæster på ferie igen.

Det 70 år gamle rejsebureau, der også er Danmarks største, har ligesom resten af den skandinaviske del af Thomas Cook fået ja fra moderselskabets kreditorer til at fortsætte.

De har nemlig penge til gode hos selskabet, forklarer kommunikationschef hos Spies, Lisbeth Nedergaard, der kalder det en “underlig selskabskonstruktion”.

– Den engelske del af Thomas Cook er gået konkurs. Men Thomas Cook Airlines Scandinavia og Spies er selvstændige datterselskaber. De er sunde og overskudsgivende, og derfor kan de fortsætte driften.

Lisbeth Nedergaard påpeger, at selskaberne lige nu ejes af banker, der har penge til gode hos Thomas Cook. Indstilles aktiviteten hos datterselskaberne, vil de risikere at tabe penge.

Ingen planer om at aflyse

Der er ingen planer om flere aflyste afgange, siger hun:

– Jeg har ikke viden om aflysninger. Det hele ser godt ud, og vi har en positiv forventning til fremtiden.

De licenser, som Spies har hos Thomas Cook Airlines Scandinavia, er trukket fri fra moderselskabet i Storbritannien, og konstruktionen er ændret, så licenserne er under skandinavisk kontrol, hvilket gør det muligt at få flyene på vingerne.

I går var licenserne låst i den engelske del af selskabet, fordi de blev betragtet som aktiver.

Kan ikke udstikke garantier

Lisbeth Nedergaard minder om, at økonomien i Spies stadig er sund. Det, mener hun, vil holde rejseselskabet i gang, til trods for at virksomhedens ejer er forsvundet fra markedet.

Hvor lang tid fortsætter I med at flyve?

– Det gør vi, indtil der er en ny situation, men det har jeg ingen forventning om skulle ske.

Hvornår ved I mere om, hvorvidt der kan opstå “nye situationer”?

– Der sker udvikling hele tiden. Det kan komme nu, i morgen eller i næste uge.

Hvordan kan Spies-kunder så være sikre på, at de også kommer afsted på efterårsferie for eksempel?

– Jeg tror, at alle kan forstå, at ingen kan være hundrede procent sikre. Jeg har en god fornemmelse, når det kommer til vores gæsters efterårsferie, men ingen kan udstikke nagelfaste garantier, siger Lisbeth Nedergaard.

Stig Elling tror på Spies

– Jeg vidste godt, at Thomas Cook havde det dårligt, men jeg troede, at Spies havde en sikker platform, hvor de kunne fortsætte.

Han kan ikke forestille sig, at virksomheden bliver fortid i rejsebranchen. Heller ikke selvom konkurrencen på markedet er hård.

– Det ville være dybt uretfærdigt. Det er meget positivt for både dem selv og for hele branchen, at de er fortsat. For når der er uro, så har det en tendens til at skabe uro flere steder, siger Stig Elling.

Enslydende er meldingen fra Ole Egholm, der er direktør for virksomheden Dansk Brancheanalyse. Han påpeger, at rejsekunder i hans optik kan være trygge ved at forsætte købene hos Spies.

– Af alle rejseselskaber i Danmark er Spies nok det bureau, jeg vil være mest tryg ved at købe rejser hos. Hvis man skal være utryg for at købe rejser hos Spies, så ved jeg næsten ikke, hvor man skal købe rejser for at være tryg, siger han og tilføjer:

– Vi har en meget fornuftig forbrugerbeskyttelse i Danmark både med rejsegarantifonden og EU-forordningen.

Store lån kan afgøre fremtid

Sidste regnskabsår havde Spies et overskud på 60 millioner kroner.

Af regnskabet fremgår det dog, at Spies har lånt næsten 375 millioner kroner ud til “tilknyttede virksomheder”, og det kan afgøre selskabets fremtid, hvis de tilknyttede virksomheder, der nævnes, er den konkursramte del af Thomas Cook.

Det mener aktieanalytiker i Sydbank Jacob Pedersen.

Med beslutningen om at flytte licenserne over på skandinaviske hænder har bankerne imidlertid indikeret, at de ser værdi i at holde Spies i live, siger tilføjer Jacob Pedersen:

– Tiden vil vise, hvordan bankerne og konkursboet ser på selskabet.

Spies har overfor DR Nyheder ikke ønsket at kommentere, hvem millionerne er lånt ud til.