Lars Tvede via Facebook

SOCIOLOGI OG SYNTETISKE NATIONER

Forskere af genetik og sociologi og psykologi kan godt lide tvillingestudier. Mest interessant er, når identiske tvillinger er blevet adopteret til to vidt forskellige forsterhjem. Præges de så mest af deres gener eller deres milljø?

Sociologer kan gøre noget tilsvarende på nationalt plan ved at studere syntetiske nationer – hvad sker der med folk fra et land, når de rejser til et andet? Hvordan går det dem anderledes end de lokale – og anderledes end dem, der bliver tilbage? Eksempelvis skandinaver, der bor i USA er en syntetisk nation, som i øvrigt er fantastisk velhavende.

Disse studier er ret sjældne men udgør en fantastisk forskningsområde, som kan afdække en mængde misforståelser og forklare meget. For eksempel er dansker i Danmark nogle af de mest glade mennesker i verden. Danskere UDEN FOR Danmark er dog også blandt de mest glade mennesker i verden. Årsagen: En udbredt genetisk mutation, der gør det muligt for mange danskere at genskabe serotonin meget hurtigt.

https://www.livescience.com/46877-denmark-happiness-genetic…

Et andet eksempel: Social mobilitet er høj blandt dansker i Danmark. Men det er lige så højt blandt danskere UDEN FOR Danmark.

https://voxeu.org/…/immigration-inequality-and-intergenerat…

Så skyldes dansk lykke og social mobilitet egentlig:

1) Danmark?
2) Danske gener?
3) Dansk kultur?

Jeg har i øvrigt ikke set studier af syntetiske danskere i Schweiz, men her må den sociale dynamik være gigantisk. Jeg kender mange danskere, der er rejst hertil og over de følgende 5-15 år fået deres formuer mindst 1000-doblet. Det er mobilitet, der vil noget.

Faktisk kunne man skrive en fantastisk bog om virtuelle nationer, hvor jeg umiddelbart ville foreslå at fokusere på:

READ ALSO  World's Largest Model Agency Attempt To Go Public Via SPAC Collapses

* Kristne libanesere
* Nordøstkyst indere (The Economist bragte engang en artikel om, hvor enormt effektive disse er, når de forlader Indien)
* Kinesere (f.eks. i Singapore, Canada, Australien)
* Romaer
* Jøder
* Nord- versus syditalienere
* Angelsaksere
* Japanere (f.eks. i Brasilien)

Selv har jeg absolut ikke tid til at skrive en sådan bog, men den kunne blive fascinerende, synes jeg.

Immigration, inequality and intergenerational mobility in the US | VOX, CEPR Policy Portal

There are striking regional variations in economic opportunity across the US. This column proposes a historical explanation for this, showing that local levels of income equality and intergenerational mobility in the US resemble those of the European countries that current inhabitants trace their or…