Via DR Penge

Hvis Storbritannien holder fast i en skilsmisse med EU uden en reel aftale, så kan det blive rigtig dyrt for danske virksomheder.

Det er derfor nødvendigt med et sikkerhedsnet, som skal sikre, at Brexit får så få konsekvenser for Danmark og danske virksomheder som muligt.

Det mener erhvervsminister Simon Kollerup (S), som i dag har fremlagt en handleplan for, hvordan små og mellemstore virksomheder skal forberede sig på et hårdt brexit.

Mindre virksomheder har nemlig ikke de samme ressourcer som de store, lyder det fra ministeren.

– Da brexit vil ramme os hårdt, har vi lavet en hjælpeplan til vores små og mellemstore virksomheder, som skal gøre, at de kan lande blødt, selvom vi risikerer at brage ind i et hårdt brexit, siger erhvervsministeren.

Her kan du få overblik over tre af de ting, som ministeren foreslår.

Opretter hotline

Det medfører, at virksomheder hurtigere kan komme i kontakt med ministeriet for at få afklaret spørgsmål, som ministeriet kan svare på.

Her kommer pengene fra:

  • Det er penge fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, der skal betale planen.

  • Bestyrelsen råder over midler fra EU’s strukturfonde og midler til decentral erhvervsfremme.

  • Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse afsætter en ekstra ramme på 10 millioner kroner til den eksisterende brexit-indsat.

  • Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse afsætter desuden en ramme på op til 39 millioner kroner til at udarbejde vækststrategi og klarlægge strategiske kompetencebehov.

  • Kilde: Erhvervsministeriet, Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

Skal samarbejde med rådgivere

Et andet punkt i planen handler om, at virksomheder gennem et tilskud til et rådgivningsforløb skal kunne tale med professionelle rådgivere fra erhvervshuse.

På den måde håber ministeren, at den enkelte virksomhed kan få styr på, hvilke ændringer der skal til for at komme gennem brexit med så få omkostninger som muligt.

Det kan være spørgsmål om certifikater, tilladelser og told, som virksomheder har brug for at få afklaret med erhvervsrådgivere for at kunne fortsætte handlen med Storbritannien efter 31. oktober.

Ansattes viden skal løftes

Erhvervsministeren mener ikke, at viden og information alene kan løfte opgaven.

Også blandt ansatte og ledere i de små og mellemstore virksomheder er der brug for et kompetenceløft, mener ministeren.

Det skal ske ved, at Erhvervsministeriet giver den enkelte virksomhed et tilskud til at opnå den rette faglige viden, for at virksomheden kan udarbejde en plan for, hvordan de vil opnå vækst, når Brexit træder i kraft.