Via DR Penge

Selvom Danmark generelt oplever vækst, er enkelte danske virksomheder nemlig hårdt ramt af europæisk vækstafmatning.

Blandt andre støberikoncernen Valdemar Birn, der leverer dele til motorkøretøjer.

Som direkte konsekvens af fald i markedet hos koncernens store kunder har mere end en femtedel af de ansatte fået en fyreseddel.

– Vi har været nødt til at afskedige et betydeligt antal medarbejdere over de seneste par måneder. Siden sommerferien er vi gået fra 620 mand til 500, fortæller Jens Axel Birn, der er administrerende direktør i Valdemar Birn.

20 procent af omsætningen er forsvundet

For få måneder siden var der mange ordrer, produktionsapparatet var under pres, og det var ifølge Jens Axel Birn svært at få kvalificeret arbejdskraft, men det har minusvæksten i lande som Tyskland, Sverige og Storbritannien lavet om på.

– Sammenlagt har vi set en nedgang på 20 procent fra før sommerferien til nu i vores ordrebeholdning. I konkrete tal betyder det et tab på 120 millioner kroner. Det er et stort tab for os, siger direktøren og påpeger, at konkurrencen har ændret sig.

– Når ordremængderne falder, stiger kapaciteten i markedet, og kampen om ordrerne bliver hårdere. Derfor er vi hårdt konkurrenceudsatte i øjeblikket. 20 procent af vores omsætning er væk.

Lavt gear i samhandelslande plager

Chefanalytiker i Dansk Industri, Allan Sørensen, fortæller, at Valdemar Birn bare er en af en række danske virksomheder i transportmiddelindustrien, der plages af lavt gear i vigtige samhandelslande.

Over det seneste år er leverancerne indenfor fremstilling af dele til motorkøretøjer ifølge Dansk Industri faldet med hele 15 procent.

I det seneste kvartal har afmatning også påvirket elektronikindustrien, der har oplevet faldende produktion. I andre brancher har virksomheders vækst stået stille.

Produktionen kan falde yderligere

Herhjemme har tallene for industriproduktion ellers hidtil set positive ud. Det skyldes dog ifølge Tore Stramer, cheføkonom i Dansk Erhverv, primært medicinalindustrien og maskinindustrien, der er i vild vækst.

– Samlet set har udviklingen været positiv, fordi medicin og vindmøller fylder i statistikken. I det lys styrtdykker industriproduktionen ikke. Men når vi ser fremad, er udsigterne mere dystre, vurderer cheføkonomen og uddyber:

– Vi må nok forvente, at den danske industriproduktion falder yderligere. Den tyske industri har bevæget sig dybere ned i recession, og i Sverige er man på vej ned i recessionsterritorie. Det kan betyde, at beskæftigelsen i industrien herhjemme begynder at falde.