Via MyBanker

Tommelfingerregel: Så meget kan du købe bolig for

En god tommelfingerregel for, hvor meget du kan købe bolig for er:

Husstandsindkomst x 4 (gældsfaktoren) = Det beløb, du kan købe bolig for

Har du en samlet husstandsindkomst på 600.000 kr., kan du købe bolig for 2.400.000 kr. (da udregningen er: 600.000 x 4 = 2.400.000). Gældsfaktoren, der i udgangspunktet ikke må overstige 4, er udtryk for din gæld i forhold til din husstandsindkomst.

Har du anden gæld, såsom et billån eller SU-lån, skal det dog trækkes fra. Det vil sige, at hvis du har en gæld på f.eks. 100.000 kr., kan du købe bolig for 2,3 mio. kr. i stedet for de 2,4 mio. kr. fra regnestykket ovenfor ((600.000 kr. x 4) – 100.000 kr.) = 2.300.000 kr..

Udover gældsfaktoren er det også en forudsætning, at du har 5% af boligens pris plus omkostninger til udbetaling af boligen. De 5% til udbetaling kommer udover regnestykket ovenfor.

 

Kan jeg låne mere, hvis mit rådighedsbeløb er højt?

I øjeblikket er renten på boliglån meget lav. Det betyder, at man betaler mindre for at låne end man gjorde tidligere, hvor renten var højere.

Dengang var det desuden sådan, at rådighedsbeløbet var afgørende for, hvor meget gæld man måtte optage. Sådan er det ikke længere. Selvom minimumsgrænsen for rådighedsbeløbet stadig er vigtig, er det i højere grad gældsfaktoren, der i dag er afgørende for, hvor mange penge du kan låne.

Fokusset på gældsfaktoren er for at sikre, at familier, der har købt dyre boliger med billige lån, fortsat kan have råd til at bo i boligen, selvom den falder i værdi, eller hvis renten stiger. Du kan læse mere om, hvad der ligger til grund for lånegrænsen her.

Det er dog muligt at låne op til 5 gange hustandsindkomsten hvis du har 10% til udbetaling selv.

 

Beregn hvor meget du kan låne til hus

For at gøre alle disse forudsætninger nemt forståelige, har vi lavet en låneberegner, så du selv kan tjekke og få en indikator på, hvor meget du kan købe bolig for.

 

 

Finanstilsynets “Vejledning om forsigtighed i kreditvurderingen ved belåning af boliger i vækstområder mv.” afsnit 4: Ved en gældsfaktor/gearing mellem 4 og 5 bør formuen således som hovedregel være positiv, selv om boligen falder 10 pct. i værdi. Husstandsindkomsten skal angives før skat og arbejdsmarkedsbidrag, men efter fradrag af egen og arbejdsgivers pensionsindbetaling.

Formue efter evt. salg af nuværende bolig antages at være likvid formue, der kan bruges til at købe bolig for, og udelukker derfor pensionsopsparing.

Gæld efter salg af nuværende bolig omfatter SU-lån, forbrugslån, billån etc.

Selvom finanstilsynet tillader en gældsfaktor på 5, er det ikke sikkert at banken/realkreditinstituttet tilbyder det. Det er nemlig ikke et krav, man har som kunde. Så hvis ens nuværende bank ikke vil tilbyde et lån så stort, som Finanstilsynets regler åbner mulighed for, er det blot at lede efter en bank, der vil.

 

Låneregler kan sætte begrænsninger

Banken ønsker større sikkerhed for deres lån, og derfor erstatter de nye retningslinjer, hvor gældsfaktoren er den styrende, tidligere ‘tommelfingerregler’ til at regne ud hvor meget man kunne købe bolig for. Hvis du ønsker at blive klogere på hvad lånereglerne betyder for dig, kan du finde information her

 

Få konkrete tilbud på din nye bolig

Ud over at regne ud hvor meget du kan låne og dermed hvor meget du kan købe bolig for, kan det også være rart at vide hvor meget dit boligkøb konkret vil koste. Derfor er det muligt via vores Skift bank service at indhente op til 3 finansieringstilbud på din nye bolig. Det er gratis og uforpligtende og tager kun 10 minutter.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og hold dig opdateret på alt inden for privatøkonomi. Nyhedsbrevet kan afmeldes til enhver tid.

 READ ALSO  Germany’s Post-COVID-19 Recovery in Five Charts