Via DR Penge

Forsikring & Pension afviser

Hverken bankens forsikringsselskab Letpension eller PFA, som administrerer ordningen, ønsker at kommentere den konkrete sag.

Men vicedirektør i brancheorganisationen, Thomas Brenøe, afviser pure, at der finder diskrimination sted i branchen.

– Det er ikke rigtigt, at nogle forsikringsselskaber skærer alle over en kam og siger, vi vil ikke tilbyde forsikringer til nogen, der har haft en depression.

Ifølge Thomas Brenøe sker der altid en individuel vurdering.

– Andet ville også være torskedumt. Man ville sende gode kunder til sine konkurrenter. Forsikringsselskaberne lever af at tilbyde forsikringer til flest mulige.

Han erkender dog, at forsikringsselskaberne ser på kundernes sygdomshistorik – herunder også depression – når de vurderer, om de vil tilbyde en forsikring.

– Uanset hvilken forsikring man ønsker at købe, vil forsikringsselskabet lave en risikovurdering. Når det handler om forsikringer af helbredet, så laver de en vurdering af, hvad risikoen er for, at du bliver så syg, at du ikke kan passe et arbejde, siger Thomas Brenøe.

Det sker alt sammen på et sagligt grundlag, fastslår han.

– Det gør man på baggrund af noget statistisk materiale og noget viden, som er samlet sammen om forskellige sygdomsforløb, lyder det.

Kan være OK

Ligebehandlingschef Maria Ventegodt er enig i, at der kan være sager, hvor det er rimeligt, at forsikringsselskabet lægger vægt på depression.

Det er dog ikke tilfældet for Nanna Inie Strømberg-Derczynski, som på intet tidspunkt har været sygemeldt på grund af sin depression.

Alligevel kan mange flere sager som Nannas være på vej, mener Maria Ventegodt.

– I rigtig mange forsikringer finder man krav om, at man skal være fuldstændig sund og rask og ikke må have et handicap eller en funktionsnedsættelse, som har at gøre med ens sundhedstilstand. Jeg tror, vi kommer til at se rigtig mange sager om diskrimination på grund af handicap i adgangen til forsikringer, slutter hun.

Landsforeningen For Psykisk Sundhed, Sind, vil nu have prøvet sagen. Landsformand Knud Kristensen kalder den for diskrimination og går til Ligebehandlingsnævnet for at finde ud af, om der er tale om diskrimination.

– I Danmark må man ikke diskriminere på grund af et handicap, og det synes jeg, at det her er et helt klart eksempel, siger han.