Via DR Penge

Når en brugt bil importeres til Danmark, skal den toldsynes, og det syn afgør, hvor meget importøren skal betale i registreringsafgift.

Vurderer synshallen bilen til at være ”under middel” trækker Skat fem procent fra registreringsafgiften, og alt efter bilens værdi giver det en besparelse på mellem 5.000 og 20.000 kr. pr. bil.

Der er altså mange penge at spare, og det fik formanden for Danske Synsvirksomheder Kristian Poder selv at mærke, da en autoforhandler troppede op i hans synshal.

– Han siger, at han får lavet mange toldsyn, og dem vil han gerne have lavet hos mig, og det drejer sig om op mod 300 biler. Der er bare én betingelse, og det er, at bilerne skal synes ”under middel”, fortæller Kristian Poder.

Han var ikke indstillet på at medvirke til svindel og afviste forhandleren.

– Det vil jeg ikke, så jeg viser ham døren, for sådan arbejder jeg ikke, siger Kristian Poder.

Motorstyrelsen: Det ser underligt ud

Men meget tyder på, at andre synshaller gerne vil indgå den type aftaler.

For som DR’s forbrugerprogram, Kontant, i dag kan fortælle, blev 20 pct. af alle importerede, brugte biler synet ”under middel” i 2018.

Det tal kommer bag på Motorstyrelsen.

– Da jeg så det tal, tænkte jeg, at det så underligt ud. Der burde ikke være ret mange biler under middel. Langt de fleste køretøjer, vil jeg forvente, ligger i den kategori, der hedder ”middel”, siger direktør i Motorstyrelsen Jens Otto Størup.

Kontrol øges efter afsløring

Formanden for Danske Synsvirksomheder mener også, at tallet er alt for højt.

READ ALSO  Spanish Broadcasting System, Inc. (SBSAA) Management on Q3 2020 Results - Earnings Call Transcript

– Jeg syner få biler under middel. Hvis jeg syner 100 biler, er det én bil, der er under middel, siger Kristian Poder.

Han er dog ikke overrasket over, at der bliver snydt.

– Hvis der kan snydes, så bliver der snydt. Sådan er det, når der er penge at tjene, sig han.

På baggrund af Kontants afsløringer af svindel med registreringsafgiften øger Motorstyrelsen nu kontroltrykket på importerede biler fra to til ti pct. – svarende til ca. 4.000 ekstra kontroller pr. år. er oprettes osgå særlige synshaller til toldsun og så skal det undersøges, om reglerne efterleves, eller om der skal yderligere tiltag til.