Via Gatestone Institute


Hussein Al-Taee (t.v.) er et nyt medlem af Finlands parlament fra Socialdemokratiet. Få dage efter det seneste valg blev Al-Taee, søn af guvernøren i Najaf i Irak og fortaler for det iranske regime, afsløret i gennem otte år at have slået antisemitiske, antiamerikanske og homofobiske kommentarer op på Facebook. (Billedkilde: Al-Taee – Soppakanuuna/Wikimedia Commons; Parliament building – Jorge Láscar/Flickr)

En politisk krise, som er blevet bygget op i Finland gennem de seneste uger, kaster lys over dårligdommene hos det såkaldte “centrum-venstre.”

Krisen vedrører Hussein Al-Taee, et nyt medlem af parlamentet fra Det Socialdemokratiske Parti (SDP), som vandt en snæver sejr ved valget den 14. april.

Få dage efter det finske valg blev Al-Taee, søn af guvernøren i Najaf i Irak og fortaler for det iranske regime, afsløret i gennem otte år at have slået antisemitiske, antiamerikanske og homofobiske kommentarer op på Facebook. I fire af disse år fungerede Al-Taee som rådgiver vedrørende mellemøstlige forhold ved Crisis Management Initiative (CMI, Krisehåndteringsinitiativet), et statsstyret konfliktløsningsfirma grundlagt af den tidligere finske præsident Martti Ahtisaari og i øjeblikket ledet af den tidligere finske premierminister Alexander Stubb.

Al-Taees kampagne havde været centreret omkring hans CMI-skudsmål som en person, der arbejdede med at “bygge broer til fred.”

Selvom Stubb offentligt har fordømt Al-Taees hadefulde kommentarer på de sociale medier – herunder sammenligninger af Israel med ISIS og omtaler af Facebook-grundlæggeren Mark Zuckerberg som en “jøde, der gør det, jøder er bedst til: F***s up (Ødelægger) alle for at få alt” – er han ikke blevet spurgt, hvorfor en fortaler for det iranske regime overhovedet arbejdede for CMI.

Desuden har hverken Al-Taee eller SDP rejst spørgsmålet om hans baggrund som søn af en højtstående irakisk politiker eller hans relationer til Iran under valgkampagnen. I stedet beskriver Al-Taee sig selv som en barneflygtning, hvis familie flygtede fra Saddam Husseins regime til sikkerhed i Finland. Denne fortælling passer til det billede, som SDP ønskede at fremvise af sig selv som et inkluderende parti, som accepterer immigranter, der har ydet et positivt bidrag til det finske samfund, og som opbygger tillid mellem forskellige kulturer og folk.

For at gøre det hele endnu værre, da Al-Taees Facebook-opslag første gang blev afsløret af den finsk-kurdiske blogger og borgerrettighedsaktivist Anter Yasa, reagerede de finske medier med latterliggørelse og foragt over for påstanden om, at Al-Taee faktisk havde skrevet opslagene, og beskyldte Yasa for karaktermord. Nyhedsmediet Uusi Suomi trak Yasas blogtilladelse tilbage.

Yasa blev til en egentlig persona non grata, og ikke et eneste finsk nyhedsbureau kontaktede ham for at få en kommentar, ikke før Jerusalem Post fortalte historien.

Dagen efter at rapporten udkom, udsendte Al-Taee – som i begyndelsen nægtede at have skrevet de antisemitiske og racistiske opslag, for siden at hævde, at han kun havde skrevet nogle af dem – en fuld tilståelse.

SDP’s leder, Antti Rinne, reagerede ved at erklære, at han nu indser, at Al-Taee havde løjet over for partiet. Ved en sådan satsning tæt på et valg kan man ikke andet end spekulere på, hvorvidt eller i hvilket omfang SDP rent faktisk kendte til Al-Taees tilhørsforhold og synspunkter.

Som journalisten Lori Lowenthal Marcus påpegede for nylig, “Trods deres politiske ‘holdninger,’ stillede partiet sig bag den mand, hvis valgsejr i sidste måned gav SDP flertallet over det højreorienterede Finnernes Parti.”

Selvom det er rigtigt, at selv dødt løb mellem Socialdemokraterne og Finnernes Parti ville have medført, at SDP kom til at stå i spidsen for den næste regering, ville tabet af et enkelt SDP-sæde have skadet ethvert oplevet mandat til forandring, især da Finnernes Parti ifølge meningsmålingerne er det mest populære i landet.

Hos et SDP, der er i færd med at fordele ministerporteføljer, synes spørgsmålet om, hvorvidt Al-Taee beholder sin plads eller bliver tvunget til at trække sig, imidlertid i højere grad at udgøre et politisk problem for partiet end et moralsk. Den situation er lige så problematisk som Al-Taees hemmelige shi’itiske forbindelser og åbenlyse racisme på de sociale medier.

Al-Taees undskyldning over for sine støtter, sit parti og sine tidligere arbejdsgivere ved CMI var lige så foruroligende.

“Jeg har gennemgået disse [screenshots og Facebook-opslag] om og om igen, og jeg kan sige, at de desværre er ægte,” skrev han på sin hjemmeside. “Jeg har ingen ord til at beskrive den forlegenhed, jeg føler ved de fordomme, tanker og sprogbrug, som jeg har benyttet i forbindelse med homoseksuelle, jøder, sunnier, somaliere og andre grupper af mennesker.”

Ved en pressekonference i parlamentsbygningen tilføjede han: “Jeg var ikke modig nok til at indrømme, at disse skriverier var mine egne.”

Med andre ord, Al-Taee udtrykte “forlegenhed” over sine “fordomme, tanker og sprogbrug” – og over at have løjet om dem – men han afsvor ikke holdningerne.

Hvis “centrum-venstre”-partiet Socialdemokraterne undlader at ekskludere Al-Taee, vil det være et udtryk for et hykleri af værste skuffe, eller også en stiltiende enighed i de hadefulde holdninger, som parlamentsmedlemmet ikke har benægtet at have.

Kenneth Sikorski, redaktør af den politiske hjemmeside TundraTabloids.com, er bosiddende i Finland.

READ ALSO  ‘Catastrophically wrong’: German court declares regional lockdown UNCONSTITUTIONAL in ‘politically explosive’ decision