Via DR Penge

Men hvorfor er forskellen blevet så meget større gennem årene?

Det er der formentlig flere årsager til, siger Niels Westergård-Nielsen, der er professor på CBS og står i spidsen for Center for Ejerledede Virksomheder.

Niels Westergård-Nielsen, professor på CBS (© CBS)

For det første at årene efter finanskrisen viste sig at være særdeles lukrative for direktørerne i de største virksomheder.

– Systematisk har man i Danmark og i store dele af Europa ført en politik for at få økonomien i gang igen med en aktiv pengepolitik, og de store virksomheder har kunnet låne penge til meget, meget lave renter.

– Derfor har der også været mange frie midler i de største virksomheder, og så har bestyrelserne kunnet sige, at så skal direktørerne også have noget mere i løn, siger han.

Sneboldeffekt

Netop bestyrelserne og deres sammensætning spiller formentlig også ind på den lønfest, som de store virksomheders direktører har været inviteret til.

– Bestyrelserne i de store selskaber er dels direktørerne selv, der også sidder i andre bestyrelser, og de bliver langsomt enige med sig selv om, at vi godt kan sætte lønnen op. Og så opstår der sådan en sneboldeffekt, lyder det fra professoren.

Gælder kun få virksomheder

Niels Westergård-Nielsen understreger, at den udvikling, som Henrik Sass Larsen i dag kritiserer og ønsker at begrænse, kun gør sig gældende for de allerstørste virksomheder af den type, der har flere end 250 ansatte og for manges vedkommende er børsnoterede.

READ ALSO  Hard and soft skills in vocational training

– Hovedparten af de danske direktører er altså ikke steget så meget i løn, så det er et relativt lille segment på lidt over 600 virksomheder, hvor det er steget voldsomt.

– Tager man en virksomhed med mellem 100 og 250 ansatte, så taler vi en tredjedel af niveauet i forhold til direktørerne i de helt store virksomheder, siger han.