Financial news

Familien Ingemann risikerer høj arveafgift: ‘Vi bliver betragtet som en pengekasse, man kan tage fra’

By  | 

Via DR Penge

Det er ikke mere end to år siden, den tidligere regering sænkede arveafgiften for familieejede virksomheder, så børnene lettere kunne overtage, men nu skal loven rulles tilbage.

Sammen med resten af rød blok planlægger Socialdemokratiet at hæve afgiften, og det er danske familieejede virksomheder stærkt utilfredse med.

– Vi bliver betragtet som en pengekasse, man kan tage fra. Det er jeg indigneret over, siger Niels Ingemann Møller, der har opbygget virksomheden Ingemann Components, som producerer optiske linser til LED-lys.

Han står selv midt i et generationsskifte og ærgrer sig over at skulle trække penge ud af det udbytte, når regningen for overdragelsen til næste generation skal betales.

– Det er penge, der skulle være gået til investeringer i ny produktion og i nye arbejdspladser.

Benspænd for firmaets fremdrift

I de 17 år, linse-virksomheden i Bjæverskov ved Køge har eksisteret, er størstedelen af det overskud, der er skabt i virksomheden, blevet geninvesteret til videre vækst, fortæller Niels Ingemann Møller.

Skal Ingemann Components betale femten procent i stedet for de nuværende seks, frygter Niels Ingemann Møller, at det kan sætte væksten i stå.

– Det er dybt frustrerende. Det er et benspænd for den fremdrift, vi oplever, og som alle i virksomheden kæmper for at opnå, siger hun.

Store konsekvenser for samfundet

Virksomhedernes interesseorganisation Dansk Industri vurderer, at det vil ramme flere tusinde familieejede virksomheder over de kommende år, hvis skatten på generationsskifte hæves. Samtidig mener direktør i Dansk Industri, Kent Damsgaard, at det vil få store konsekvenser.

Ikke bare for virksomhederne, men for samfundet, lyder advarslen.

– Vi får færre arbejdspladser, vi får mindre lokal udvikling, og det er det modsatte, vi har brug for. Vi skal sørge for, at vi har mest mulig lokal udvikling. At vi har et samfund i vækst, siger han og påpeger, at nogle familieejede virksomheder risikerer at lukke.

– Hvis man hæver skatten til det tredobbelte, vil der være virksomheder, som ikke bliver videreført, fordi de så vil være nødt til at hive så mange penge ud af virksomheden, at det er vanskeligt at fortsætte driften.

Stigning i antal generationsskifter

Erik Mailil, der er direktør i legetøjsvirksomheden Maileg, kalder det ”likviditetschikane”.

For at undgå at gå med den frygt, Niels Ingemann Møller oplever, sikrede han sig mod det mulige skattehop over foråret, hvor han har generationsskiftet til sine tre børn på 14, 20 og 21 år.

– Vi følte, vi var nødt til at reagere på, hvad der kunne ske, selvom vi ikke ved, om de er interesserede i at overtage driften på et tidspunkt. 15 procent er jo brandbeskatning, siger virksomhedsdirektøren.Print Friendly, PDF & Email
READ ALSO  Welcome to the age of the avatar

Hold dit netværk orienteret