Via Danmarks Statistik

It-anvendelse i befolkningen (tema) 2019 smart home (IoT) produkter

Udbredelsen af smarte, internetforbundne produkter måles for første gang i EU, og tallene viser, at Danmark har europarekord i anvendelsen af dem. Således har 23 pct. at danskerne betjent ‘smart home’-produkter inden for de seneste tre måneder. Smarte internetforbundne produkter anvendes af 10 pct. af europæerne i 2019. De nordiske lande samt Nederlandene topper listen over anvendelsen af ‘smart home’-løsninger i hjemmet. Intelligente produkter er væsentligt mindre udbredt i fx Frankrig og Tyskland, der med 9 pct. ligger lige under EU-gennemsnittet. Smarte elpærer, alarmsystemer, musikafspillere, termostater, stemmestyrede personlige ‘assistenter’, badevægte, robot-støvsugere og -plæneklippere er alle eksempler på smarte produkter og løsninger, der vinder frem i danskernes hjem.

Brug af 'smart home'-produkter og løsninger (IoT) i hjemmet. 2019Kilde: ec.europa.eu/eurostat/data/database.

Hvad er ‘smart home’-produkter?

Højtalere, støvsugere, kaffemaskiner, lamper, alarmsystemer og køleskabe er eksempler på produkter, der kan købes i udgaver, hvor man kan koble produktet til internettet. Det gør det muligt for disse produkter at samle, sende og modtage informationer og at dele data med andre enheder, fx en smartphone. Dermed er det muligt at styre produktet fx gennem en app fra mobiltelefonen. Stemmestyrede produkter som digitale assistenter er en anden produktgruppe i det smarte hjem. Disse produkter har indbygget højttalere og mikrofoner og kan opfange stemmekommandoer. ‘Smart home’-produkter, intelligente produkter og IoT-produkter (Internet of Things) er alle navne, der dækker denne type ‘smarte’ produkter. I statistikken over befolkningens brug af it er det valgt at bruge betegnelsen ‘smart home’-produkter.

Mænd er vilde med ‘smart home’-produkter

Mænd er overrepræsenteret i gruppen af forbrugere, der anvender smart teknologi til fx at følge med i, hvem der kommer og går i hjemmet via et internetforbundet overvågningskamera. Næsten to ud af tre brugere af ‘smart home’-produkter er mænd i Danmark. Ud over køn, er der også forskel mellem forskellige aldersgrupper på udbredelsen af ‘smart home’-produkter i husholdningerne. Borgere mellem 25 og 44 år udgør den gruppe, hvor flest bruger ‘smart home- produkter eksempelvis til at tænde lyset eller justere varmen gennem en app, når de ikke er hjemme.

READ ALSO  tr120320 Transcript of IMF Press Briefing

Hvem anvender 'smart home'-produkter (IoT) i Danmark? 2019Kilde: It-anvendelse i befolkningen 2019, www.statistikbanken.dk/bebrit09.

Især højtuddannede anvender ‘smart home’-produkter

Flere år på skolebænken har indflydelse på populariteten af intelligente IoT-produkter inden for hjemmets fire vægge. Anvendelsen af ‘smart home’-produkter ligger over gennemsnittet blandt personer med en mellemlang eller en lang videregående uddannelse. Hver tredje dansker med en lang videregående uddannelse eller Ph.D. har betjent internetforbundne, ‘smart home’-produkter i hjemmet inden for de seneste tre måneder.