Via DR Penge

Når håbefulde elever på landets erhvervskoler skal ud at prøve kræfter hos en virksomhed, så kan der gå mange måneder, før de kommer i praktik.

I 2018 var kun 56 procent af eleverne i praktik i en virksomhed tre måneder efter endt grundforløb, viser tal fra Undervisningsministeriet.

– Vi taber nogle værdifulde måneder, hvor de unge er usikre, og hvor de kunne have været i praktik i en virksomhed, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

Skal have praj tidligere

Det er især en udfordring, når praktiksøgningen sker op til sommerperioden, hvor ferien kan spænde ben for klare aftaler om at tage de unge i praktik i virksomheder, mener Pernille Rosenkrantz-Theil.

– De unge ved simpelthen ikke, hvad der skal ske på den anden side af sommerferien, når de er færdige med deres grundforløb. Den usikkerhed skal væk, siger hun.

Ministeren vil derfor forsøge at finde en løsning sammen med arbejdsgivere og fagforeninger, hvor virksomhederne forpligter sig til at give et praj om praktik langt tidligere i grundforløbet, lyder det fra Pernille Rosenkrantz-Theil.

– Som regering vil vi gerne sammen med arbejdsmarkedets parter kigge på, om vi kan skubbe den usikkerhed, sådan så man allerede tidligere på foråret ved, hvad der skal ske på den anden side af sommerferien, siger hun.

Elever: Mange tager sommerferie

Ifølge formanden kan der for mange elever også være tale om, at de gerne vil holde lang sommerferie, sådan som man er vant til fra folkeskolen, og som eleverne på landets gymnasier også gør.

– Der er nok en sammenhæng med, at man på gymnasierne har sommerferie. Og du kan få lov til at tage en sommerferie som den på gymnasierne, hvis du ikke har en læreplads, siger Maja Mørk.

Så det, at man ikke går direkte fra grundforløbet til en pratikplads, det har i virkeligheden en praktisk forklaring?

– Det kan være en af forklaringerne. Det er ikke forklaringen på det hele, for nogle vil også gerne bare ud at arbejde. Men rigtig ofte er det jo ikke på grundforløbet, man lige tænker, at man også skal skynde sig med at finde en praktikplads, siger hun.