Financial news

Erhvervslivet stejler over ekstraregning i finanslovsforslag | Penge

By  | 

Via DR Penge

I dag præsenterer regeringen sit finanslovsforslag, hvor der bliver lagt op til at bruge flere penge på velfærd og uddannelse. En del af pengene skal komme fra de danske virksomheder. Det vækker bekymring hos erhvervsorganisationerne.

– Det gør det kun dyrere at drive virksomhed og have medarbejdere. Hvis man gør det endnu sværere at drive virksomhed ved at de facto at øge skatterne, får man mindre af det, man gerne vil have mere af – nemlig vækst og skatteindtægter, siger Lars Storr-Hansen, der er administrerende direktør i Dansk Byggeri.

Han understreger, at han ikke har set finanslovsforslaget i sin helhed endnu.

Lars Storr-Hansen kalder forslaget, om at virksomheder fremover skal betale flere sygedagpenge, for en ekstra skat. I dag refunderer staten sygedagpenge til arbejdsgiveren, når en ansat har været sygemeldt i mere end 30 dage. Fremover vil det først ske efter 40 dage.

Højere arveafgift

Den tidligere regering sænkede den skat, der skal betales, når en virksomhed overdrages til næste generation. Den lettelse vil regeringen droppe.

– Arveafgiften kommer til at gøre ondt på tusindvis af små og mellemstore virksomheder over de kommende år. Det er nogle penge, der ellers skulle gå til at investere i grøn omstilling og nye arbejdspladser, som forsvinder, siger Kent Damsgaard, der er direktør i Dansk Industri.

Han mener ikke, at virksomhederne både kan have råd til at investere i den grønne omstilling og samtidig finansiere mere velfærd.

Skat på et arbejdsredskab

Både Dansk Byggeri og Dansk Industri er glade for regeringens forslag om at investere flere penge i uddannelse. Men de mener ikke, det er erhvervslivet, der skal betale.

– Man er nødt til at se på, om de mange penge, man bruger i den offentlige sektor i dag, kan bruges bedre. Jeg er bange for, at det er en automatreaktion at hæve saktterne, siger Lars Storr-Hansen.

Regeringen vil også droppe den skattelettelse på firmatelefoner, som den tidligere regering havde vedtaget.

– Det er helt almindelige arbejdere, det går ud over. I dag er telefonen et arbejdsredskab på linje med at have en boremaskine eller sømpistol i byggebranchen. Det virker meget gammeldags, at man beskatter et arbejdsredskab, siger Lars Storr-Hansen.

Finanslovsforslaget: Her skal pengene komme fra

  • Højere cigaretpriser: Regeringen vil hæve prisen på en pakke cigaretter med ti kroner. Prisen skal stige med fem kroner i 2020 og fem kroner i 2021.

  • Dropper skattelettelse på firmatelefon: Den tidligere regering vedtog sidste år at fjerne skatten på arbejdsgiverbetalt telefon og internet. Den skattelettelse vil regeringen nu sløjfe. Det skal give 580 millioner kroner årligt.

  • Dropper lettelse af bo- og gaveafgift: Den tidligere regering besluttede at sænke skatten ved overdragelse af en virksomhed til næste generation og skatten på gaver. De lettelser vil regeringen også droppe.

  • Fordobling af afgift på plastikposer og engangsprodukter: Afgiftsfordoblingen rammer ifølge regeringen ikke forbrugeren, der vil se en stigning på 50 øre for en plastikpose. Det ventes at give 195 millioner kroner i 2020, som falder til 175 millioner kroner i 2025.

  • Arbejdsgiver skal betale flere sygedagpenge: I dag refunderer staten sygedagpenge til arbejdsgiveren, når en ansat har været sygemeldt i mere end 30 dage. Fremover vil arbejdsgiveren først blive refunderet efter 40 dage. Det ventes at give 500 millioner i indtægter.

  • Fastholdelse af loftet på aktiesparekonto: Loftet ligger i dag på 50.000 kroner per person, men den tidligere regering stod til at hæve det til 200.000. Ved at bibeholde loftet på 50.000 kroner ventes der indtægter for 60 millioner næste år og 140 millioner kroner fra 2022 og frem.Print Friendly, PDF & Email

Hold dit netværk orienteret