Via Dansk Industri

Nye tal: Dansk eksport til udlandet steg med 3,8 procent i maj, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Opsvinget skyldes især stor fremgang i USA, hvor væksten overhaler nærmarkederne i EU.

 Eksporten har fået et gevaldigt comeback i de seneste måneder. Eksporten til USA brager frem med en stigning på over 40 procent i maj, mens vi derimod oplever tilbagegang i salget til EU-landene. Væksten i Europa er dog på vej ned, og den svage efterspørgsel på nærmarkederne spænder ben for eksportvirksomhederne, siger Allan Sørensen, chefanalytiker i Dansk Industri.

Eksporten til USA er steget med 30 procent over det seneste år.

– Amerikanerne har gang i historiens længste opsving, med utrolig lav ledighed og stigende realløn. Sammen med en stærk dollar har det løftet vores eksport til USA. Især lægemidler fylder meget i eksporten til USA, siger Allan Sørensen.

Eksporten er i årets fem første måneder steget med 8,4 pct. i forhold til året før. Særligt eksporten af medicin og maskiner er gået frem over det seneste år.

– Medicin, fødevarer og vindmøller er mindre følsomme over for økonomiske op- og nedture, og det er med til at forklare, hvorfor dansk eksport har klaret sig så flot i en tid med svag efterspørgsel i udlandet, siger Allan Sørensen.

– 825.000 danske arbejdspladser er knyttet til eksport til udlandet. Eksporten er dansk økonomis store motor, der holder gang i vækst og jobskabelse i Danmark. Derfor håber vi, at eksportvirksomhederne kan fortsætte med at hente flere nye ordrer hjem til Danmark, siger Allan Sørensen.

READ ALSO  Regeringen: Ny hjemrejselov skal få flere afviste asylansøgere på flyet