Det har haglet ned med kritik over Pernille Vermund for hendes kommentar “Det er fløjtende ligegyldigt” at stemme til EU parlamentsvalget.

Pernille Vermund Nye Borgerlige, kom i vælten idag bl.a. ved at udtale:

Det er fløjtende ligegyldigt, hvad man stemmer med de nuværende muligheder, fordi det vil handle om mindre frihed til danskerne, mindre selvbestemmelse, mindre suverænitet og mere magt til Bruxelles

Dansk Folkeparti har også været ude med riven. Folketingets Formand Pia Kjærsgaard udtaler bl.a.:

Hvad f….. har hun gang i! Ikke stemme på søndag! I Danmark hvor vi har folkestyre og demokrati. Fordi NB ikke selv opstiller, så bliver Vermund på sofaen! 

Men Pernille Vermund har muligvis en pointe. Før BREXIT havde Danmark 13 pladser ud af ialt 751 pladser i parlamentet – hvilket giver en relativ indflydelse på 1,7% – altså mindre end hvad der kræves for at komme ind i folketinget.

Da Storbritanien regnes for ude, er der lavet omfordeling af parlamentspladserne. Danmark har fået en plads ekstra, så vi har 14 pladser ialt. Til gengæld er de totale antal pladser reduceret til 705.

Hvilket giver Danmark en relativ stemmeandel på 1,9%.

Kigger man på stemmefordelingen på de fem støste EU lande, er det tydeligt at Tyskland, Frankrig, Italien, Spanien og Polen har vundet spillet om indflydelsen i EU efter Storbritanien rykker ud.

Stemmeandel i ParlamentetSidste EU valgKommende EU valg
TYSKLAND12,7%13,6%
FRANKRIG9,8%11,2%
ITALIEN9,7%10,8
SPANIEN7,2%8,3%
POLEN6,8%7,3%
DANMARK1,7%1,9%
READ ALSO  Taking unproven vaccine is a risk/benefit exercise – but with Covid-19 it’s worth the risk, head of China’s CDC tells RT